Medicine


Kateri so znaki in simptomi izpuščaj strup Bršljan?

Znaki in simptomi so povezani tako na občutljivost posameznika, kot tudi resnosti izpostavljenosti. Medtem ko več kot polovica ljudi, ki so občutljivi na bršljan strup in se bo odzvala z razvojem značilnih izpuščaj, o 10%-15% prebivalstva je zelo občutljiva in bi lahko še posebej hude simptome ali razviti simptomi po zelo blagi izpostavljenosti.

Strupen bršljan izpuščaj običajno začne en ali dva dni po izpostavljenosti, čeprav lahko zamude med kontaktnimi in svoj nastop trajati dlje, do nekaj dni. To lahko privede do nejasnosti, če je izpostavljenost potekala. Prvi znaki izpuščaja so zaobljenih linij rdeče, srbeča trkanja ali mehurji. Ti bodo še naprej za nekaj dni, tudi do dva do tri tedne zaradi počasnega odziva na absorbira urushiols in glede na to, koliko smole dotaknil kože v nekem trenutku. Zaradi tega se zdi, kot da je izpuščaj “širjenja,” čeprav je tekočina v pretisnih je le del alergijske reakcije in ne vsebuje kemikalij ali bakterij. Prav tako omogoča, da smo lahko še vedno strupen bršljan v oblačila in / ali na domače živali. Čeprav je to teoretično možno, ponovi pranje teh pogosto ne proizvaja izboljšanja.

V redkih primerih, oči, dihalnih poti, in pljuča se lahko spremeni, če izpostavljeni dimu iz gorenja rastlin.

Poison Ivy ni nalezljiva, niti iz ene osebe na nekoga drugega niti iz enega dela telesa na drugega.

Mnogi poudarjajo, da navedbe lahko živali prenašajo smolo strup Bršljan. Nobenega dvoma ni, to je res, vendar se lahko omeji svojo praktični pomen. Prvi znak Bršljan strupa, navsezadnje, je navadno ukrivljena linija izpuščaj na koži. Razen če je vaš pes oblikovan kot krivuljo, vaš strup Bršljan je bolj verjetno, da prihajajo iz stebla ali listov, ki vleče proti kožo, ne s vaš jjeza.