Medicine


Kaj je Aspergerjev sindrom?

Aspergerjev sindrom, znan tudi kot motnja Aspergerjev ali Aspergerjevim sindromom, je eno od skupine razvojno-nevrološke težave, ki vplivajo na vedenje posameznika, uporabe jezika in sporazumevanja, in vzorec družbenih interakcij. Aspergerjev motnja je značilna za eno od motenj avtističnega spektra (ki vključujejo tudi avtistične motnje, Desno motnja, disintegrative otroštvo motnja, in prodorne razvojne motnje, ki niso navedeni drugje [PDD-NOS]), čeprav je Aspergerjev sindrom se štejejo za blažji, ali več delujočega, območju od tega spektra. Še vedno je nekaj polemik o tem, ali bi bilo treba Aspergerjev sindrom obravnavati kot posebno klinični subjekt ali preprosto predstavlja obliko visoko delovanja avtizem. Ljudje z Aspergerjevim sindromom imajo normalno do nadpovprečno inteligenco, vendar imajo ponavadi težave z socialne interakcije in pogosto prodorna, absorbira interesov pri posebnih temah.

Aspergerjev sindrom je imenovan za dr. Hans Aspergerjev, avstrijski pediater, ki je prvi opisal stanje v 1944. Dr. Aspergerjev opisani štirje fantje, ki so pokazali “Pomanjkanje empatije, malo možnosti za oblikovanje prijateljstva, enostransko pogovor, intenzivno absorpcijo v posebnem interesu, neroden in gibanja.” Zaradi svoje interese pri obsesivno in poznavanje določenih predmetov, sam imenoval fantje “malo profesorjev.” Ameriško psihiatrično združenje (APA) priznana Aspergerjev reda posameznega subjekta in objavljena diagnostičnih meril v Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj-IV (DSM-IV) v 1994. Nedavno, pomembne po obravnavanju priporočil APA “subsuming” Aspergerjev Disorder v Autism Spectrum Bolezni za naslednji izdaji DSM-V, Vendar pa je prišlo do pomembnih akademskih razprav v zvezi s to odločbo, in ker je to izdaja ne pričakuje, da bo odobreni in objavljeni do 2013, ne bo več razprav na to temo.

Danes, mnogi strokovnjaki na tem področju poudarjajo predvsem darila in pozitivne vidike Aspergerjevim sindromom in menijo, da predstavljajo različne, vendar ne nujno z napako, način razmišljanja. Pozitivne lastnosti ljudi z Aspergerjevim sindromom je bila opisana kot koristen v mnogih poklicih in vključujejo:

* povečano sposobnost osredotočen na podrobnosti,

* sposobnost vztrajati pri specifične interese, ne da bi neodvisno od drugih’ mnenj,

* sposobnost samostojnega dela,

* priznanje vzorcev, ki jih lahko zamudil z drugimi,

* intenzivnost, in

* izviren način razmišljanja.

Dr. Temple Grandin, opozoriti inženir, Avtor, in profesor, ki trpi za motnjo Aspergerjev verjame, da je njeno stanje je bilo sredstvo v svojem poklicnem življenju.

Čeprav diagnozo Aspergerjev sindrom ni mogoč brez neposrednega testiranja in opazovanja posameznih, Predlagano je bilo, ki jih nekateri avtorji, ki lahko veliko uspešnih zgodovinskih osebnosti imela Aspergerjev sindrom, vključno Mozart, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, in Marie Curie. Seveda, dokončno diagnozo zgodovinskih osebnosti z Aspergerjevim sindromom ni mogoče, in veliko potez, ki jih izražajo ljudje z Aspergerjevim sindromom se lahko pojavi tudi zaradi intelektualne nadarjenosti ali celo motnjo pomanjkanja pozornosti (ADD).