Medicine


Kako je Aspergerjev sindrom diagnoza?

Diagnoza temelji na razgovorih in opazovanje posameznih skupaj z intervjuji njegovih družinskih članov, in včasih učitelje ali svetovalci. Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj, 4th. Edition, znan kot DSM-IV, je objavila American psihiatrično združenje in vključuje diagnostična merila za vse priznane psihiatrična stanja.

DSM-IV ima posebne diagnostični kriteriji za Aspergerjev sindrom (glej spodaj). Vendar pa, revizija DSM-IV je trenutno v teku, s 5. izdaja (DSM-V) načrtovane za objavo v 2013. V skladu z osnutkom smernic, ki so v obravnavi, Aspergerjev sindrom, ki bi bile vključene v isto skupino kot diagnostični ljudi z avtizmom in prodorne razvojne motnje. Dokler se nove smernice uradno sprejel, diagnostične smernice iz 4. izdaja še vedno sprejmejo.

Po DSM-IV, šest diagnostična merila za Aspergerjevim sindromom, so naslednji. Posameznik mora eksponat:

1. Kvalitativni okvaro v socialne interakcije, kar se kaže kot vsaj dva od naslednjih:

1. Marked oslabitve v uporabo več neverbalnega vedenja, kot so oči v oči pogled, izraz na obrazu, držo telesa, in geste za urejanje družbenih interakcij

2. Neuspeh za razvoj medsebojnih odnosov primerno razvojni stopnji

3. Pomanjkanje spontani želijo uživanje delnico, obresti ali dosežkov z drugimi ljudmi, (na primer, zaradi pomanjkanja prikazuje, vložitev, in poudaril, predmeti v interesu drugih ljudi)

4. Pomanjkanje socialne in čustvene vzajemnosti

2. Omejeni ponavljajoče in stereotipnih vzorcev vedenja, interesov in dejavnosti, kar se kaže kot vsaj ena od naslednjih:

1. Zajema skrb z eno ali več omejena in stereotipne vzorce interesu, ki se nenormalno bodisi v intenzivnosti ali fokus

2. Očitno neprilagodljivi upoštevanje posebnih, nonfunctional rutino ali obredi

3. Stereotipno in ponavljajoče se mannerisms motor (na primer, roko ali prst zložljive ali sukanje, ali kompleksni gibanje celotnega telesa)

4. Vztrajno preokupacija z deli predmetov

3. Motnje povzroča klinično pomembno oslabitev socialnih, poklicnih, ali drugih pomembnih področjih delovanja.

4. Ni klinično pomembnih splošnega zamujanja pri jeziku (na primer, posamezne besede, ki jih dobi 2 years, komunikativni stavki, ki jih dobi 3 let)

5. Ni klinično pomembnih zamude pri kognitivni razvoj ali pri razvoju starosti primernih samopomoč spretnosti, prilagodljivo obnašanje (razen v socialni interakciji) in zanimanje za okolje v otroštvu.

6. Merila niso izpolnjena za druge posebne prodorno razvojno motnjo ali shizofrenijo.