Medicine


Kaj je azbest?

Azbest povezanih bolezni

* Azbest je naravni mineral, ki je bila povezana s človekovimi bolezni pljuč.

* Obstajajo tri vrste povezanih z azbestom bolezen pljuč; brazgotinjenje (azbestoza), raka in drugih rakavih bolezni tkiva sluznice površino pljuč (plevralne bolezni), in pljučnega raka.

* Vse oblike azbesta poveča tveganje za bolezni pljuč.

* Zdravljenje z azbestom povezanih bolezni vključuje ustrezna cepljenj, zdravljenje okužb pljuč, odvajanje od kajenja, in porabo kisika, če je potrebno.

* Če je azbest sum v stavbi, strokovnjak za zmanjševanje emisij azbesta se je treba posvetovati za inšpekcijski pregled, popravek, in vzdrževanje.

Azbest je družina naravnih kremena spojine (podobna, vendar ni isto kot, kremenčevega stekla okna in računalniške čipe). Te snovi so vlakna z različnih oblik in velikosti in jih najdemo po vsem svetu. Obstajajo tri splošno razpoložljivim vrstam azbesta; krizotil (beli azbest), amosita (rjavi azbest), in krokidolita (modri azbest). Vsi trije so bili povezani z rakavih in niso rakavi bolezen pljuč.

Azbest se je pogosto uporabljajo v različnih gradbenih materialov za izolacijo in kot zaščitna sredstva proti ognju. Danes, Če se ugotovi, najpogosteje v domovih starejših – v ceveh, peči, skodel, karton, teksturirane barve, premaze, in talnih ploščic.