Medicine


Katere so vrste azbestnih vlaken?

Obstajata dve veliki skupini vlaken, amphiboles in krizotilnih vlaken. Krizotil (beli azbest), imenovan tudi “Serpentine” vlaken, so dolgi in zvit. Amphiboles, dolge ravne vlakna (vključno aktinolit, amosita, anthrophyllite, krokidolita, in tremolit) so veliko bolj verjetno, da povzroča raka sluznice pljuč (mezoteliom) in brazgotinjenje sluznice pljuč (plevralna fibroza). Vsaka skupina vlaken lahko povzroči bolezen pljuč, kot so azbestoza.

Tveganje za nastanek azbestu pljučnega raka razlikuje vrste vlaken. Študije skupin bolnikov, izpostavljenih krizotilnih vlaken kažejo le zmerno povečanje tveganja. Po drugi strani pa, izpostavljenost amfibolnih vlaken ali za obe vrsti vlaken povečuje tveganje za nastanek pljučnega raka z dvema krat. Čeprav varnost in zdravje pri delu (OSHA) je standard za izpostavljenost na delovnem mestu azbestu (0.2 vlakna / ml zraka), je razprava o tem, kaj je varna raven izpostavljenosti. Medtem ko nekateri menijo, povezanih z azbestom bolezen “prag pojava,” ki zahteva določeno stopnjo izpostavljenosti za bolezni, da se pojavljajo, drugi verjamejo, da ni varna raven azbesta.

V večini zgradb, azbest, ne bo v zrak. Vendar pa, površine, ki so poškodovani ali motnje lahko povzroči azbest postane vdihavati. Visoke koncentracije lahko pride po rezanju, tesnem, oziroma preoblikovanje azbesta- materiali, ki vsebujejo.

Zmanjšanje izpostavljenosti azbestu vključuje bodisi odstranitev ali tesnjenje materialov, ki vsebujejo azbest. Neizkušene poskusi odstranjujejo azbest, sproščajo nevarne stopnje vlaken.

kaj vlaken velikosti ima opraviti z azbestom povezanih bolezni pljuč?

Odvisno od oblike in velikosti, azbestna vlakna vlog na različnih področjih pljuč. Vlaken premera manj kot 3 mm enostaven prehod na pljučnega tkiva in sluznice, ki obdaja pljuča (plevralne). Dolga vlakna, večja od 5 mm (1/5 inch), ni mogoče v celoti razdeljena po smetar celice (makrofagov) in ostanejo v pljučnega tkiva. Ti azbestnih vlaken lahko povzroči vnetje. Snovi, ki škodljivo za pljuča, se nato sproščajo celice, vnetja, ki se odzivajo na tuj material azbest. Obstojnost teh dolgih vlaken v pljučnem tkivu in posledično vnetje zdi, da sproži proces nastajanja raka.

Kot vnetja in poškodbe tkiva okoli azbestna vlakna se nadaljuje, izhajajo brazgotinjenje lahko traja od malih dihalnih poti k večji dihalne poti in majhne ovojnice zraka (alveolov) na koncu dihalnih poti. Nekatere od teh vlaken, se lahko premaknete na površino na pljučih, kjer tvorijo plake (belo-sivo regijah brazgotinasto tkivo) v tkivo sluznice pljuč (plevralne). V hudih primerov azbestoze, brazgotinjenje obeh pljuč in sluznice tkiva se lahko pojavijo.