Medicine


Kaj povzroča ascites?

Najpogostejši vzrok ascites je napredovalo boleznijo jeter ali cirozo. Približno 80% od ascites se zadeve menijo, da je zaradi ciroze. Čeprav je natančen mehanizem razvoja ascites ne razumemo povsem, Najbolj teorij kažejo portal hipertenzije (povišan tlak v jetrih pretoka krvi) kot glavni dejavnik. Osnovno načelo je, podobno kot nastanek edema drugje v telesu zaradi neravnovesje tlaka med notranjostjo promet (visokotlačni sistem) in zunaj, v tem primeru, trebušne votline (nizek pritisk space). Povečanje portal krvnega tlaka in zmanjšanje albumin (protein, ki se izvaja v krvi) morejo biti odgovorni pri oblikovanju tlakov in ima za posledico v trebuhu ascites.

Drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k ascitesa so sol in zadrževanje vode. V obtoku, volumen krvi bi lahko razumeli nizka senzorji v ledvicah kot oblikovanje ascites lahko škodljivo nekaj prostornine iz krvi. To nakazuje, da ledvice Resorbovati več soli in vode za nadomestilo obsega izgubo.

Nekateri drugi vzroki ascites, povezano s povečano tlakov, so srčno popuščanje in napredno odpoved ledvic zaradi splošne zadrževanje tekočine v telesu.

V redkih primerih, povišan tlak v portal sistem je lahko posledica notranjih ali zunanjih oviranje portal plovila, posledica portalne hipertenzije, brez ciroze. Primeri za to so lahko masa (ali tumor) pritiskom na portalu plovil iz notranjosti trebušne votline ali nastanek krvnega strdka v portal plovila ovirajo normalnega pretoka ter povečanje pritiska na posodo (na primer, Budd-Chiari sindrom).

Obstaja tudi ascites oblikovanje kot posledica raka, imenovane maligni ascites. Te vrste ascites so običajno manifestacije naprednih raka organov v trebušni votlini, kot, rak debelega črevesa, rak trebušne slinavke, rak želodca, raka dojk, limfoma, pljučnega raka, ali raka na jajčnikih.

Trebušne slinavke ascites je mogoče videti v ljudi s kroničnimi (dolgoletno) vnetje trebušne slinavke ali vnetje trebušne slinavke. Najpogostejši vzrok kronični pankreatitis je podaljšan zloraba alkohola. Trebušne slinavke ascites lahko povzroči tudi akutni pankreatitis, kot tudi poškodbe trebušne slinavke.