Medicine


Kakšni so simptomi ascites?

Morda ni simptomov, povezanih z ascitesom zlasti če je to blago (Običajno manj kot približno 100 - 400 ml pri odraslih). Ker je več tekočine kopiči, povečal v trebuhu obodnim in velikosti pogosto videti. Bolečine v trebuhu, nelagodje, in so napihnjenost tudi pogosto videti kot ascites postane večji. Težko dihanje se lahko zgodi tudi z velikimi ascitesom zaradi povečanega pritiska na membrano in migracije tekočine v trebušno prepono, ki povzročajo plevralni izlivi (tekočine okrog pljuč). Cosmetically disfiguring velik trebuh, zaradi ascitesa, je tudi skupna skrb pri nekaterih bolnikih.

Kateri so dejavniki tveganja za ascitesa?

Najpogostejši vzrok je ascites ciroze jeter. Veliko dejavnikov tveganja za pojav ascitesa in cirozo so podobni. Najpogostejši dejavniki tveganja, ki vključujejo hepatitis B, hepatitis C, in dolgoletno zlorabo alkohola. Drugi potencialni dejavniki tveganja so povezani z druge osnovne pogoje, kot kongestivnega srčnega popuščanja, malignosti, in bolezen ledvic.

Kaj je ascites?

* Ascites se nanaša na nenormalno nabiranja tekočine v trebušno (peritonealno) votlino.

* Najpogostejši vzrok je ascites ciroze jeter.

* Zdravljenje ascites je odvisna od njegove vzrok.

Ascites je nabiranje tekočine (običajno resni tekočino, ki je bledo rumene barve in bistre tekočine) v trebušno (peritonealno) votlino. Trebušne votline se nahaja pod prsni votlini, od nje ločiti z membrano. Ascitic tekočine lahko več virov, kot so bolezni jeter, raka, kongestivno srčno popuščanje, ali odpoved ledvic.