Medicine


Kako je ascites diagnoza?

Diagnozo ascites temelji na fizični pregled v povezavi s podrobno zdravstveno anamnezo preveriti možnih vzrokov za to, ker je ascites pogosto štejejo nespecifični simptom za druge bolezni. Če ascites tekočine večji od 500 ml, je mogoče dokazati, na fizični pregled z izbuljenimi bokov in tekočine valovi, ki ga opravi zdravnik, ki preučuje trebuh. Manjše količine tekočine lahko odkrije ultrazvok trebuha. Občasno, ascites je mimogrede bilo z ultrazvokom ali CT naredil za ocenjevanje drugih pogojev.

Diagnoza osnovnega stanja(s) povzroča ascites je najbolj pomemben del razumevanja razlog(s) za osebo, za razvoj ascitesa. Anamnezo lahko zagotovi namige, da osnovni vzrok(s) in navadno vključuje vzrašanja o prejšnjih diagnozo bolezni jeter, virusni hepatitis okužbe in dejavniki tveganja, zloraba alkohola, družinsko anamnezo bolezni jeter, srčno popuščanje, rak zgodovine, in zdravil zgodovine.

Blood delo lahko igrajo pomembno vlogo pri ocenjevanju vzrok ascites. Celoten presnovni panel lahko zazna vzorce poškodbe jeter, funkcionalno stanje jeter in ledvic, in elektrolitov ravni. Pregled krvne slike je uporabna tudi z zagotavljanjem namige, da osnovni pogoji. Koagulacija (strjevanja krvi) panel nenormalnosti (protrombinski čas) lahko nenormalno zaradi motenj delovanja jeter in nezadostno proizvodnjo strjevanja beljakovin.

Včasih možnih vzrokov za ascites ne sme določiti temelji na zgodovini, izpit, in pregled laboratorijskih podatkov in slikanj. Analiza tekočin je lahko potrebna za pridobitev nadaljnjih diagnostičnih podatkov. Ta postopek se imenuje paracenteze, in se izvajajo usposobljeni zdravniki. Gre za sterilizacijo območje na trebuhu in, z vodstvom ultrazvok, vstavitvijo igle v trebušno votlino in odvzem tekočine za nadaljnjo analizo.

Za diagnostične namene, majhno količino (20cc, na primer) bo dovolj za ustrezno preiskavo. Večje zneske, ki se lahko dvignejo, če je potrebno, da razkrije simptomov, povezanih s povečano trebuhu ascites, do nekaj litrov (velika količina paracenteze).

Analiza se opravi tako, da pošlje zbrane tekočine v laboratorij takoj po drenaža. Tipično, število in komponente belih krvnih celic in rdečih krvničk (celic), albumin ravni, gram madež in kulture za morebitne organizmov, amilaze ravni, glukoze, skupne beljakovine, in citologijo (maligne ali rakaste celice) so analizirane v laboratoriju. Rezultati se nato analizirajo lečeči zdravnik v nadaljnje ocenjevanje in določitvi možnega vzroka ascites.