Medicine


Kaj je zdravljenje ascites?

Zdravljenje ascites v veliki meri odvisna od vzrok. Na primer:, peritonealno karcinomatoza ali malignega ascitesa je mogoče zdraviti s kirurško resekcijo z rakom in kemoterapijo, medtem ko je upravljanje ascites v zvezi s srčnim popuščanjem preusmeril zdravljenju srčnega popuščanja z medicinsko vodenje in prehranskih omejitev.

Ker za cirozo jeter, je glavni vzrok za ascites, da bo glavni poudarek tega oddelka.

Diet

Upravljanje ascitesa pri bolnikih s cirozo praviloma vključuje omejevanje hrano vnos natrija in uporaba diuretikov (tablete za odvajanje vode). Omejevanje prehranskih natrijev (sol) vnos za manj kot 2 gramov na dan je zelo praktičen, uspešno, in zelo priporočljiva za bolnike z ascitesom. V večini primerov, tega pristopa mora biti v kombinaciji z uporabo diuretikov so omejitev soli sam pa v glavnem ni učinkovit način za zdravljenje ascitesa. Posvetovanje z strokovnjaka za prehrano v zvezi z dnevnim omejitev soli je lahko zelo koristna za bolnike z ascitesom.

Medication

Diuretiki povečajo izločanje vode in soli iz ledvic. Priporočeni režim diuretik pri določanju jeter, povezanih ascitesa je kombinacija spironolaktona (Aldactone.) in furosemid (Lasix). Enkratni dnevni odmerek 100 milligrams of spironolactone and 40 miligramov furosemid je Običajni priporočeni začetni odmerek. To se lahko postopoma povečuje za pridobitev ustreznega odziva na največji odmerek 400 millmiligramov spironolakton in miligrami furosemid, dokler bolnik lahko prenaša povečanje odmerka brez stranskih učinkov. Jemanje teh zdravil skupaj zjutraj je običajno svetujemo, da se prepreči pogosto uriniranje ponoči.

Terapevtski paracenteze

Pri bolnikih, ki se ne odzivajo dobro ali ne prenašajo zgoraj režimu, pogost terapevtski paracenteze (igla skrbno postavljena v predelu trebuha, v sterilnih pogojih) se lahko izvede odstraniti velike količine tekočine. Nekaj litrov (up to 4 do 5 l) za lahko tekoč varnega odstranjevanja po tem postopku vsakič. Pri bolnikih z malignim ascitesom, Ta postopek lahko tudi bolj učinkovito kot diuretik uporabljajo.

Surgery

Za več neodzivnih primerih, kirurški posegi lahko potrebne za nadzor ascites. Transjugular intrahepatično portosystemic šanti (TIP) se postopek opravi z notranjim Jugularna veno (glavno veno v vratu) pod lokalno anestezijo, ki jih intervencijske radiologa. Shunt je nameščena med portal venski sistem in sistemski venski sistem (vene vračajo kri nazaj v srce), s čimer se zmanjša pritisk portal. Ta postopek je rezerviran za paciente, ki so minimalno odgovor na agresivno zdravljenje. Dokazano je, da se zmanjša ascitesa in bodisi omeji ali odpravi uporaba diuretikov v večini primerov opravljajo. Vendar pa, je povezana z velikimi zapleti, kot so jetrna encefalopatija (zmedenost) in celo smrt.

Bolj tradicionalnih umestitve shunt (peritoneovenous shunt in sistemsko portosystemic shunt) bistvu so bila prekinjena zaradi njihove visoke stopnje zapletov.

Presaditev jeter

Končno, presaditev jeter, za napredno ciroze, se lahko šteje zdravljenja ascitesa zaradi odpovedi jeter. Presaditev jeter vključuje zelo zapletena in dolgotrajna procesa, zato je potrebno zelo natančno spremljanje in upravljanje specialist za presaditve.