Medicine


Kakšni so zapleti za ascites?

Nekateri zapleti ascites je lahko povezana z njegovo velikost. Kopičenje tekočine lahko povzroči težave pri dihanju s stiskanjem membrane in nastanek plevralnega izliva.

Okužbe so še en resen zaplet ascites. Pri bolnikih z ascitesom v zvezi s portalno hipertenzijo, bakterije v črevesju, lahko napadejo spontano peritonealni tekočini (ascites) in povzroči okužbo. To se imenuje Spontani bakterijski peritonitis ali SBP. Protitelesa so redki v ascitesa in, Zato, imunski odziv v ascitic tekočina je zelo omejen. Diagnozo SBP je narejen z izvajanjem paracenteze in analiziranje tekočine za število belih krvnih celic ali dokaz bakterijske rasti.

Jetra in sindrom je redka, ampak resno in potencialno smrtno (povprečne stopnje preživetja v razponu od 2 tednov na okoli 3 mesecev) zaplet ascites, povezanih z jetrno cirozo ki peljejo v postopno odpoved ledvic. Natančen mehanizem tega sindroma ni znana, lahko pa je posledica spremembe v tekočinah, prizadete pretok krvi skozi ledvice, predoziranje diuretiki, in upravljanje nasprotij ali zdravil, ki so lahko škodljivi za ledvice.

Lahko ascites je treba preprečiti?

Preprečevanje ascites v veliki meri vključuje preprečevanje dejavnikov tveganja osnovnih pogojev, ki vodijo do ascitesa.

Pri bolnikih z znano napredovalo boleznijo jeter in ciroze kateregakoli vzroka, preprečevanju vnosa alkohola lahko občutno zmanjša tveganje, ki je ascites. Nesteroidna protivnetna zdravila [ibuprofen (Advil, Motrin, itd)] Omejiti je treba tudi pri bolnikih s cirozo, ker lahko zmanjša pretok krvi skozi ledvice, Tako, omejuje izločanje soli in vode. V skladu z dietne omejitve soli je še en preprost preventivni ukrep za zmanjšanje ascitesa.