Medicine


Kaj so thalassemias?

Thalassemias so dedne krvne motnje. “Podedovano” pomeni, oni so se prenašajo iz staršev na otroke s pomočjo genov.

Thalassemias vzrok organu, da manj zdravo rdečih krvnih celic in manj hemoglobina kot običajno. Hemoglobina je železo bogat beljakovine v rdečih krvnih celic. To prenaša kisik do vseh delov telesa. Prav tako opravlja ogljikovega dioksida (odpadnih plinov) iz telesa v pljuča, kjer je izdihanem.

Ljudje, ki so thalassemias lahko blago ali hudo anemijo. Ta pogoj je posledica nižje od običajnih število rdečih krvnih celic ali ni dovolj hemoglobina v rdečih krvnih celic.

Thalassemias

* Thalassemias so dedne krvne motnje. "Podedovano" so oni prenašajo iz staršev na otroke.

* Thalassemias vzrok organu, da manj zdravo rdečih krvnih celic in manj hemoglobina kot običajno.

* Ljudje, ki so thalassemias lahko blago ali hudo anemijo. Ta pogoj je posledica nižje od običajnih število rdečih krvnih celic ali ni dovolj hemoglobina v rdečih krvnih celic.

* Dve veliki vrsti thalassemia so alfa in beta thalassemia thalassemia. Obstajajo različne oblike za vsak tip.

* Thalassemias pride, ko geni, ki nadzorujejo proizvodnjo hemoglobina manjkajo ali spremenjen. Tvoje telo ne bo delovala pravilno, če vaše rdeče krvne celice ne omogočajo dovolj zdravo hemoglobin.

* Družinsko anamnezo in prednikov sta dejavniki tveganja za thalassemias. Če tvoji starši so manjkajoče ali spremenjeni hemoglobin za izdelavo genov, ste morda thalassemia. Thalassemias pojavljajo najpogosteje med ljudmi v Italiji, Grški, Bližnjega vzhoda, Razprave, in afriškega izvora.

* Znaki in simptomi thalassemias so zaradi pomanjkanja kisika v krvi. Vključujejo lahko blage do hude anemije; upočasnjene rasti in zapoznele pubertete; težave s kostmi; in razširjeni vranica, jeter, ali srca; bledo in Ravnodušan videz; slaba apetit; temen urin; in zlatenica (rumenkaste barve kože ali beli tok od oči). Simptomi so odvisni od vrste thalassemia imate. Tiho prevozniki nimajo simptomov.

* Zdravniki postavijo diagnozo thalassemias uporabo krvnih testov, vključno s celotno krvno in specialne preizkuse hemoglobin. Prenatal testiranje lahko pokaže, ali nerojenega otroka je thalassemia in kako hudo je verjetno, da bodo.

* Ljudje, ki so blage thalassemia pogosto potrebujejo malo ali nič zdravljenje. Obstajajo tri standardne načine zdravljenja za zmerno in hude oblike thalassemia. Ti vključujejo transfuzije krvi, železa kelacijo terapija, in folne kisline dodatki.

* Boljše zdravljenje zdaj lahko ljudje, ki imajo zmerno in hudo thalassemias živeti veliko dlje. Kot rezultat, ti ljudje morajo spopadati z zapleti bolezni, ki razvijajo skozi čas. Zapleti so srce in bolezni jeter, okužbe, osteoporozo, in druge težave.

* Thalassemias ne moremo preprečiti, ker oni 'podedoval. Vendar pa, krvnih bolezni je na voljo pred rojstvom z rojstvom testiranja.

* Življenje s thalassemia je težko, vendar pa lahko več pristopov, ki vam pomaga obvladovati. Upoštevajte zdravnikova načrt zdravljenja, dobite v teku zdravstvene oskrbe, sprejmejo ukrepe, da ostane zdrava, in poišče pomoč in podporo.