Medicine


Kaj so “jeter vložki” ali “starostnih peg”?

“Jetra madežev” ali “starostnih peg” so splošna imena temnejše lise pri odraslih, pogosto na hrbtni strani dlani. Izraz “jeter spot” je pravzaprav napačno ime, ker so te točke ne povzroča težav z jetri ali jeter. Medtem ko pege ne težijo k temu pojavljajo v daljšem časovnem obdobju, niso sami po sebi znak starosti. Namesto tega, se pojavljajo običajno na soncu izpostavljenih področjih, toliko bolj pri ljudeh, ki imajo genetsko nagnjenost za njihov razvoj. Torej, jih nikakor niso zgolj funkcija starosti.

Te točke so le pege lentigo tipa, ki so jih pogosto opazimo na koži starejših odraslih z zgodovino izpostavljenosti soncu.

Včasih, starejši ljudje, ki so te pege lentigo tipa tudi postavljeno, rjava, Z uporaba poškodbe imenovani seboroični keratoz ali približno ob istem področju. Seboroični keratoz so tudi benigne (ne malignih) izrastkov na koži. Nekateri bolniki klic teh izrastkov “prisesov” ali “Rice Krispies.” Kljub temu, da so najbolj pogosto srednje rjava, lahko razlikujejo po barvi in sicer kjerkoli od svetlo rjave do črne. Pojavljajo se v različnih velikostih, preveč, segajo od kjerkoli del palca (ali centimeter) do inch (2.5 cm) v premeru. Tipično, teh poganjkov so okoli velikosti radirke ali nekoliko večje. Nekateri keratoz začeti kot ravno lentigo in postopoma povečati in zgostitev v obliki seboroični keratoza.

Signalizacija značilnost seboroični keratoz je njihova voskaste, zaljubljen-on, mastno pogled. Izgledajo kot so bili nalepi na kožo ali lahko izgledal limande v stopljeno rjavega voska sveče, ki pade na koži. Seboroični keratoz lahko zgodijo v istih področjih, kot so pege. Seboroični keratoz so tudi bolj pogoste v področjih izpostavljenosti soncu, lahko pa se pojavijo tudi v soncu zavarovanih območjih. Ko so najprej pojavijo, poganjkov običajno začnejo eno v času, kot majhne grobo izboklin. Sčasoma, lahko zgostitev in razvoj grobo, Bradavičast površine.

Seboroični keratoz so precej pogosta predvsem po starosti 40. Skoraj vsi se lahko sčasoma razvije vsaj nekaj seboroični keratoz v svojem življenju. So včasih označuje kot “prisesov starosti.”