Medicine


Kako pege razvoj?

Pege so mislili, da razvijejo kot posledica kombinacije genetske nagnjenosti (dedovanje) in izpostavljenosti soncu. Dve osebi, ki prejemajo enako izpostavljenost soncu, ne smejo imeti enake možnosti razvoja pege. Naravni sončni svetlobi in umetnih luči sončenje oddajajo ultravijolično (UV) žarki. Po izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom, zunanji sloj kože (povrhnjico) poglablja in pigment-celic, ki proizvajajo (melanociti) proizvajajo pigment melanin na povečano stopnjo. (Ta proizvodnja melanin lahko dejansko daje nekaj zaščite pred prihodnjimi izpostavljanja soncu.)

Seveda, ljudje se razlikujejo veliko v svojem odzivu na sončni svetlobi. Da bi se skrajni primer, ni pigmentacijo na koži albino zaradi pomanjkljivosti v melanin presnove. Po drugi strani pa, ljudje z polti, so relativno manj občutljivi na izpostavljenosti soncu kot pošteni polti ljudje. Vendar pa, ljudje s temno kožo niso popolnoma odporne proti učinki sonca, in ti, preveč, lahko postane Ispržen od sonca z dalj časa trajajoči izpostavljenosti. Ljudje z blond ali rdečimi lasmi, svetle oči, in pošteno kožo so še posebej dovzetni za škodljive učinke UV žarkov.

Ne glede na barvo kože, freckling je posledica neenakomerne porazdelitve melanina pigmenta v koži.. Sončne pege je v bistvu nič več kot nenavadno težke deponiranja melanina na enem mestu v koži.