Medicine


Kaj je medicinski pomen pege?

True pege predstavljajo v bistvu nobenega tveganja za zdravje pri vseh. Vsi so popolnoma neškodljive. Niso rakavih in na splošno ne postanejo rakave.

Redki zaskrbljenost pege se lahko pojavijo, če so povezani z drugimi boleznimi, kot so pigmentosum xeroderma in Neurofibromatosis ali ko so zamenjali z naslednjimi, hujše pogoji:

* Lentigo maligna (“maligne Sončne pege”): To je redka precej površno kožnega raka, ki praviloma poteka na obraze starejših odraslih, ki so v preteklosti precej izpostavljenosti soncu. Tekom mesecev ali let, ta pogoj lahko, če neobdelanega, razvije v bolj agresivno maligno sorte imenuje lentigo maligna melanoma. Obstaja, seveda, več sto navadnih obraza pege za vsako eno, ki je potencialno maligne. Preprost test v pisarni, imenovano biopsije kože lahko pomaga pri diagnosticiranju lentigo maligna.

* Melanoma: Ta zelo nevarno obliko kožnega raka se lahko pojavijo tudi pri mladih in na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, kot tudi tiste, ki so zaščitene.. Medtem ko je točen vzrok za melanoma ni povsem znan, ultravijoličnim žarkom (zlasti UVA) Znano je, da imajo pomembno vlogo. Melanomas lahko izhajajo iz prej normalnih mol ali pigmentiran spot ki je bil prisoten many years ali lifelong. Melanomas lahko izhajajo tudi iz povsem normalno kožo, ne da bi očitno mol že obstoječe. V primerjavi z benigno (noncancerous) pege, melanomas ponavadi večji, temnejši, in imajo več nepravilnih barvo in obliko spremembe.. Večina melanomas dejansko ravna in ni bila izpostavljena kot veliko ljudi ponavadi nepravilno prevzeti.

* Karcinom bazalnih celic: To je najpogostejša vrsta kožnega raka. Ti so ponavadi biserna, rožnato ali rdeče barve in se lahko zlahka krvavijo. Pigmentirana karcinom bazalnih celic, je vrsta bazalnih celic, ki se lahko zamenjajo za Sončne pege ali seboroični keratoza zaradi rjave ali temno barvo. Preprost postopek, imenovan biopsija kože lahko pomaga diagnosticirati to rast.