Medicine


Kaj so manj pogosti vzroki za povišane krvne preiskave jetrne?

Manj pogosti vzroki nenormalne vrednosti jetrnih encimov v Združenih državah Amerike so kroničnim hepatitisom B, hemachromatosis (železo preobremenitve), Wilsonova bolezen, alfa-1-antitrypsin pomanjkanjem, Celiac sprue, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, in avtoimunskega hepatitisa. Čeprav ne tako pogosti kot hepatitis C, hepatitis B lahko povzroči kronično bolezen jeter s trajno nenormalne vrednosti jetrnih encimov.

* Hemachromatosis je genetsko (podedoval) motnja, pri kateri je preveliko absorpcijo železa v prehrani vodi do kopičenja železa v jetrih, kar povzroča vnetje in brazgotinjenje jeter.

* bolezen Wilsonova je dedna bolezen s pretirano kopičenje bakra v različnih tkivih, vključno z jetri in možgani. Bakra v jetrih lahko privede do kroničnega vnetja jeter, medtem ko se lahko bakra v možganih povzroči psihiatrične motnje in motor.

* Alfa-1-antitrypsin pomanjkljivost je dedna bolezen, pri kateri pomanjkanje glikoproteina (ogljikovih hidratov, beljakovin, kompleksne) ti vodi alfa-1-antitrypsin kronične bolezni pljuč (emfizem) in bolezni jeter.

* Avtoimunski hepatitis izhaja iz poškodbe jeter, ki jih prinaša lastna telesa protitelesa in obrambne sisteme napada jetra.

* Celiac sprue je bolezen tankega črevesa, kjer ima oseba alergijo na gluten in razvija plin, napihnjenost, driska, in v naprednih primerih podhranjenost. Bolniki’ s celijačnom sprue lahko razvije tudi rahlo nenormalno ALT in AST vrednosti.

* Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis so bolezni s kronično vnetje črevesja (imenovana tudi vnetna črevesna bolezni). V teh posameznikov, vnetje jeter (hepatitis) ali žolčevodov (Primarni sklerozirajući kolangitis) Prav tako se lahko pojavijo, povzroča nenormalne teste jetrne.

Redko, nenormalne vrednosti jetrnih encimov je lahko znak raka na jetrih. Raka, ki izhajajo iz jetrnih celic, se imenuje hepatocelularni karcinom ali hepatoma. Raka širi v jetra, iz drugih organov (kot debelo črevo, trebušne slinavke, želodec, itd) se imenujejo metastatskim malignomi (na jetra).