Medicine


Ustni rak: Kdo je v nevarnosti?

Zdravniki, ki ne morejo vedno razložiti, zakaj ena oseba razvije raka ustne votline in drugi ne. Vendar pa, vemo, da ta bolezen ni nalezljiva. Ne morete “ulova” raka ustne votline od druge osebe.

Raziskave so pokazale, da so ljudje z določenimi dejavniki tveganja bolj kot ostali za razvoj raka. Dejavnik tveganja je vse, kar poveča verjetnost za razvoj bolezni.

V nadaljevanju so dejavniki tveganja za raka ustne votline:

* Tobak: Kajenje je namenjena večina ustnega raka. Kajenje cigaret, cigare, ali cevi; uporabi tobaka za žvečenje; in potapljanje snuff so vsi povezani z rakom ustne votline. Uporaba drugih tobačnih izdelkov (kot bidis in kreteks) lahko poveča tudi tveganje za raka ustne votline. Heavy kadilcem, ki uporabljajo tobak za dolgo časa so najbolj ogrožene. Tveganje je še višja za tobačne uporabnike, ki spije zelo. Dejansko, tri od štirih ustnega raka pojavi pri ljudeh, ki uporabljajo alkohol, tobak, ali oboje alkohola in tobaka.

* Alkohol: Ljudje, ki pijejo alkohol, je bolj verjetno, da razvijejo raka ustne votline kot ljudje, ki ne piti. Tveganje se povečuje s količino alkohola, da je oseba porabi. Tveganje je še več, če oseba, ki tako pijače alkohol in tobak uporabe.

* Ne: Rak ustnice jih lahko povzroči izpostavljenost soncu. Uporaba Losjon ali ustnic, ki je balzam za zaščito pred soncem lahko zmanjšajo tveganje. Nosil kapo z roba lahko tudi blokirati sonca škodljivimi sončnimi žarki. Tveganje za raka ustnic poveča, če oseba, ki tudi kadi.

* Osebno anamnezo glave in vratu: Ljudje, ki so imeli glave in vratu imajo povečano tveganje za nastanek drugega primarnega raka glave in vratu. Kajenje povečuje to tveganje.