Medicine


Metode zdravljenja – Ustni Cancer

Ustni zdravljenja raka lahko vključujejo kirurgija, radioterapijo, ali kemoterapijo. Nekateri bolniki so kombinacija zdravljenja.

Surgery

Operacijo odstraniti tumor v ustih ali grlu je pogost zdravljenje raka. Včasih kirurg odstrani tudi bezgavke na vratu. Drugih tkiv v ustih in vratu se lahko odstrani tudi. Bolniki imajo lahko operacijo samostojno ali v kombinaciji z zdravljenjem sevanjem.

Obsevanja

Obsevanja (imenovano tudi radioterapija) je vrsta lokalni terapiji. Prizadene celice samo v tretiranih površin. Radioterapijo se uporabijo le za majhne tumorjev ali pri bolnikih, ki ne morejo imeti operacijo. Uporablja se lahko pred operacijo za ubijanje rakavih celic in skrči tumor. Lahko se uporablja tudi po operaciji, da se uniči rakave celice, ki lahko ostanejo v območju.

Kemoterapija

Kemoterapija uporabe zdravil proti raku, da bi ubil rakave celice. To se imenuje sistemsko zdravljenje, ker je vstopi v krvni obtok in lahko vpliva na rakave celice po celem telesu.

Kemoterapija se navadno z injekcijo. To je lahko v ambulantah delu bolnišnice, na uradu zdravnika, ali doma. Redko, bivanjem v bolnišnici, se lahko potrebna.

Radioterapijo uporablja visoko energetske žarke, da bi ubil rakave celice. Zdravniki uporabljajo dve vrsti zdravljenja sevanja za zdravljenje raka:

* Zunanje sevanje: Sevanje prihaja iz stroja. Bolniki v bolnišnico ali kliniki enkrat ali dvakrat na dan, splošno 5 dni na teden za nekaj tednov.

* Notranje sevanje (implantat pred sevanjem): Sevanje prihaja iz radioaktivnih snovi, danih v semenih, igle, ali tankih cevi iz plastike dana neposredno v tkivu. Bolnik ostane v bolnišnici. Vsadki ostanejo v veljavi za več dni. Ponavadi jih odstraniti, preden bolnika gre domov.