Medicine


Stranski učinki zdravljenja za raka ustne votline

Ker zdravljenje pogosto odškodnine zdravih celic in tkiv, neželeni učinki so pogosti. Ti neželeni učinki so odvisne predvsem od lokacije tumorja in vrsto in obseg obdelave. Neželeni učinki, ne sme biti enako za vsako osebo, in lahko celo prehod iz ene obravnave seje na naslednjo.

Surgery

Bo trajalo nekaj časa, da zacelijo po operaciji, in čas, potreben za izterjavo je drugačen za vsako osebo. Morda ste neprijetno za prvih nekaj dni po operaciji. Vendar pa, Zdravilo navadno nadzor bolečine. Pred operacijo, ti bi se morali o načrtu za lajšanje bolečin se posvetujte z zdravnikom ali medicinsko sestro. Po operaciji, zdravnik lahko prilagodi načrt, če potrebujete več lajšanje bolečin.

Gotovo je, da utrujeni ali šibka, medtem ko. Prav tako, operacijo lahko povzroči tkiva v obraz nabreknejo. Ta oteklina običajno izgine v nekaj tednih. Vendar pa, odstranitvijo bezgavk lahko pride do otekline, ki traja dolgo časa.

Operacijo odstraniti majhen tumor v ustih, ne sme povzročila trajne težave. Za večji tumor, Vendar pa, kirurg lahko odstrani del neba, jezik, ali čeljusti. Ta operacija lahko spremeni vašo sposobnost za žvečenje, lastovka, ali pogovor. Prav tako, tvoj obraz se lahko razlikuje po operaciji. Rekonstruktivne ali plastična kirurgija se lahko stori za obnovo kosti ali tkiva v ustih. (Glej “Obnovo.”)

Obsevanja

Skoraj pri vseh bolnikih, ki so se terapije z obsevanjem glave in vratu področju razvoja ustni neželeni učinki. Zato je pomembno, da se ust v dobrem stanju, preden se začne zdravljenje raka. Videti zobozdravnik dva tedna pred začetkom zdravljenja raka daje usta čas zdravljenja po zobozdravstveno delo.

Neželeni učinki zdravljenja z sevanja so odvisne predvsem od količine sevanja, ki. Nekateri neželeni učinki v ustih odšel po obsevanjem konča, druga pa trajajo dlje časa. Nekaj neželenih učinkov (kot so suha usta) nikoli ne sme oditi.

Radioterapijo lahko povzroči nekatere ali vse od teh neželenih učinkov:

* Suha usta: Suha usta lahko težko za vas, da jedo, pogovor, in pogoltniti. Prav tako lahko povzroči zobno gnilobo. Morda boste koristno piti veliko vode, sesati ledu čipi ali brez sladkorja Hard Candy, in uporabo sline nadomestek navlažite ustih.

* Zobna gniloba: Sevanje lahko povzroči velike težave zobno gnilobo. Dobra ust vam lahko pomaga ohraniti vaše zobe in dlesni zdravi in vam lahko pomagajo bolje počutili.

o Zdravniki običajno kažejo, da ljudje, nežno krtačo zobe, dlesni, in jezika z ekstra mehko zobno ščetko in zobno pasto fluorid po vsakem obroku in pred spanjem. Če krtačenje boli, lahko omilila ščetin v topli vodi.

o svojega zobozdravnika, lahko predlagamo, da uporabite fluorid gel pred, med, obdelavo in po njej sevanja.

o Pomaga tudi spiranje usta večkrat dnevno z raztopino iz 1/4 žličke pecilni soda in 1/8 čajna žlička soli v eno skodelico tople vode. Ko si sperite s to raztopino, slediti izpiranje navadne vode.

* Vneto grlo ali usta: Radioterapijo lahko povzroči boleče razjede in vnetje. Zdravnik vam lahko predlaga zdravila za pomoč pri nadzoru bolečine. Zdravnik vam lahko tudi predlaga posebno izpiranj za Zanijemio grla in ust, da pomaga razbremeniti bolečnost. Če je vaša bolečina se nadaljuje, lahko se posvetujte s svojim zdravnikom o zdravilih močnejši.

* Vnetje ali krvavitev dlesni: Pomembno je, da ščetko in zobno nitko zobe nežno. Morda boste želeli izogniti področjih, ki so vnetje ali krvavitev. Za zaščito vaše dlesni pred poškodbami, to je dobra ideja, da bi se izognili uporabi zobotrebcev.

* Okužba: Suha usta in poškodbe sluznice v ustih od obsevalnega zdravljenja lahko povzroči okužbo, da razvijejo. Pomaga, da preveri usta vsak dan za rane ali druge spremembe in da obvestite svojega zdravnika ali medicinsko sestro o morebitnih težavah ust.

* Zapoznelo celjenje po zobozdravstvenih: Obsevanjem lahko zaradi česar tkiva v ustih se zacelijo. Pomaga, da so temeljito zobno izpit in izpolniti vse potrebne zobozdravstvene in pred začetkom zdravljenja sevanja.

* Čeljusti togost: Sevanje lahko vpliva žvečenje mišice in otežujejo za vas, da odprete usta. Lahko preprečiti ali zmanjšati togost čeljusti z uveljavljanjem svoje mišice čeljusti. Izvajalci zdravstvenih storitev pogosto kažejo, odpiranje in zapiranje ust, kolikor je mogoče (brez povzročanja bolečine) 20 krat zapored, 3 krat dnevno.

* Denture težave: Radioterapijo lahko spremenijo tkivo v ustih, tako da zobne proteze ne prilegajo več. Zaradi občutljivost in suha usta, nekateri ljudje morda ne bodo mogli nositi protezo tako dolgo, kot eno leto po terapiji sevanja. Po tkiva zdraviti v celoti in usta ni več boleče, vaš zobozdravnik morda potrebovali za popravilo ali zamenjavo vaše zobne proteze.

* Spremembe v čut za okus in vonj: Med radioterapijo, hrano, lahko okus ali vonj drugačen.

* Spremembe v kakovost glasu: Vaš glas je lahko šibka na koncu dneva. Prav tako se lahko vplivajo spremembe v vremenu. Sevanje usmerjeno na vratu lahko povzroči grlo nabreknejo, povzroča glas spremembe in občutek cmok v grlu. Zdravnik vam lahko predlaga zdravilo za zmanjšanje tega otekanje.

* Spremembe v ščitnici: Obsevanjem lahko vpliva na ščitnico (organ v vratu pod glas polje). Če vaš ščitnice ne dovolj ščitničnega hormona, boste morda utrujeni, povečanje telesne mase, počutim hladno, in imajo suho kožo in lase. Vaš zdravnik lahko preverite raven hormonov ščitnice v krvi. Če ima nizko stopnjo, boste morda morali sprejeti ščitnice tablete hormon.

* Spremembe kože na tretiranih površin: Kože na tretiranih površin lahko postanejo rdeče ali suhe. Dobra nega kože je pomembno v tem trenutku. Je koristno izpostaviti tem področju zraka, medtem ko je zaščita pred soncem. Prav tako, izognili nošenje oblačil, ki zbadanje tretiranih površin, in ne brije tretiranih površin. Ne smete uporabljati losjona ali kreme v obdelanem območju brez nasveta vašega zdravnika.

* Utrujenost: Pa ste lahko zelo utrujen, zlasti v poznejši tednih radioterapijo. Počitek je pomembno, ampak zdravniki navadno svetujejo svojim pacientom, da ostanejo aktivne, kot jih lahko.

Čeprav lahko neželene učinke zdravljenja z sevanjem Nesrečen, zdravnik lahko običajno zdravljenje ali jih nadzirajo. Pomaga, da morebitne težave, ki ste tako imajo, da vaš zdravnik lahko skupaj z vami, da jim olajšajo.

Kemoterapija

Kemoterapijo in radioterapijo lahko povzroči enake neželene učinke, vključno boleča usta in dlesni, suha usta, infection, in spremembe okusa. Nekateri zdravil proti raku lahko pride tudi do krvavitve v ustih in globoko bolečino, ki ima občutek, kot zobobol. Težave, ki ste jih odvisna od vrste in količine zdravil proti raku boste prejeli, in kako vaše telo reagira na njih. Morda imate te težave le v času zdravljenja ali za kratek čas po zdravljenju konča.

Na splošno, zdravil proti raku vplivajo na celice, ki delijo hitro. Poleg tega, da rakave celice, ti hitro delitvijo celic, vsebuje naslednje:

* Krvnih celic: Te celice boj proti okužbi, pomoč vaš strjevanju krvi, in prenašajo kisik v vse dele telesa. Ko droge vplivajo na vaše krvne celice, ste bolj verjetno, da bodo okužbe, modrice ali odjemnih zlahka, in počutim zelo šibek in utrujen.

* Celice v lasnih korenin: Kemoterapija lahko povzročijo izpadanje las. Dlake raste nazaj, včasih pa novi lasje nekoliko drugačne barve in teksture.

* Celice, ki črto prebavnega trakta: Kemoterapija lahko povzroči slabo apetita, slabost in bruhanje, driska, ali usta in ustnice rane. Mnoge od teh neželenih učinkov se lahko nadzoruje z zdravili.