Medicine


Kdo razvija Alzheimerjeva bolezen?

Glavni dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen se poveča starost. Kot prebivalstvo stara, pogostost Alzheimerjeve bolezni še naprej narašča. Deset odstotkov ljudi, starejših 65 let in 50% starih nad 85 let, Alzheimerjevo boleznijo. Razen če so nova zdravila razvila zmanjšati verjetnost razvoja Alzheimerjeve bolezni, število posameznikov z Alzheimerjevo boleznijo v Združenih državah se pričakuje, da bo 14 milijonov do leta 2050.

Obstajajo tudi genski dejavniki tveganja za Alzheimerjevo bolezen. Večina bolnikov razvije Alzheimerjeva bolezen po starosti 70. Vendar pa, 2%-5% bolnikov razvijejo bolezni v četrtem ali petem desetletju življenja (40ih ali 50-ih). Vsaj polovica teh zgodnjih nastopa bolniki so podedovali genskih mutacij, povezanih z boleznijo svojih Alzheimerjevo. Poleg tega, otroci bolnika z boleznijo zgodnjo Alzheimerjevo, ki je eno od teh genskih mutacij, ki je 50% tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Obstaja tudi genski tveganje za pojav primerov prepozen. Razmeroma pogosta oblika gena, ki se nahajajo na kromosomu 19 je povezana z boleznijo zakasneli izbruh Alzheimerjevo. V večini primerov Alzheimerjeve bolezni, Vendar pa, nobena posebna genetska tveganja so bile ugotovljene še.

Drugi dejavniki tveganja za Alzheimerjevo boleznijo so visok krvni tlak (hipertenzijo), bolezen koronarnih arterij, diabetes, in morda zvišan holesterol v krvi. Posamezniki, ki so dopolnili manj kot osem let izobraževanja imajo tudi povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Ti dejavniki povečujejo tveganje za Alzheimerjevo bolezen, vendar nikakor ne mislijo, da je Alzheimerjeva bolezen neizogibno pri osebah s temi dejavniki.