Medicine


Kateri so dejavniki tveganja za Alzheimerjevo bolezen?

Največji dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen se poveča starost. Verjetnost razvoja Alzheimerjeve bolezni podvoji vsakih 5.5 let od 65 do 85 leta starosti. Ker bo le 1%-2% of individuals 70 years of age have Alzheimer’s disease, v nekaterih študijah, okolposameznikovidualet, Alzheimerjevo boleznijoisease. Kljub temu, vsaj polovica ljudi, ki živijo preteklost 95 let nimajo Alzheimerjevo boleznijo.

Običajne oblike nekaterih genov poveča tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni, vendar ne vedno povzroča Alzheimerjevo boleznijo. Najbolj raziskan “tveganja” gen je tisti, ki kodira apolipoprotein E (apoE). ApoE gen je sestavljen iz treh različnih oblikah (alelov) — apoE2, apoE3, in apoE4. ApoE4 oblika gena je bila povezana s povečanim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen v večini (vendar ne vse) populacije študiral. Pogostost apoE4 različico gena v splošni populaciji se spreminja, vendar je vedno manjši od 30% in pogosto 8%-15%. Osebe z eno kopijo gena E4 ponavadi približno dva do tri krat povečano tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Osebe z dvema kopijama gena E4 (običajno okoli 1% prebivalstva) ko je okoli devet-kratno povečanje tveganja. Kljub temu, tudi osebe, z dvema kopijama gena E4 vedno ne dobijo Alzheimerjevo boleznijo. Vsaj ena kopija gena E4 se nahaja v 40% bolnikov z občasnih ali pozno-nastop Alzheimerjeve bolezni.

To pomeni, da je pri večini bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, ne genetski dejavnik tveganja je bilo še našla. Večina strokovnjakov ne priporočamo, da odrasli otroci pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, bi morali imeti genetskega testiranja za apoE4 gen, ker ni zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Ko zdravljenja, ki preprečujejo ali zmanjšujejo tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni na voljo, genetskega testiranja je lahko priporočljivo za odrasle otroke pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, tako da se lahko obdelana.

Veliko, vendar ne vse, študije so ugotovile, da imajo ženske večje tveganje za Alzheimerjevo boleznijo kot pri moških. Prav gotovo je res, da ženske živijo dlje kot moški, vendar starost sama po sebi ne zdi, da pojasni, pogosteje pri ženskah. Očitno pogostejše Alzheimerjeve bolezni pri ženskah, ki je privedel do precej raziskav o vlogi estrogena pri Alzheimerjevi bolezni. Nedavne študije kažejo, da estrogen ne sme predpisati za ženske po menopavzi z namenom zmanjšanja tveganja za Alzheimerjevo bolezen. Kljub temu, vlogo estrogena pri Alzheimerjevi bolezni še vedno pomembno področje preučevanja.

Nekatere študije so ugotovile, da Alzheimerjeva bolezen pojavlja pogosteje med ljudmi, ki so utrpeli veliko travmatičnih poškodb glave prej v življenju, še posebej med tistimi z apoE 4 gena.

Poleg tega, več, vendar ne v vseh študijah, so pokazale, da osebe z omejeno formalno izobraževanje – Običajno manj kot osem let – obstaja povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Ni znano, ali to odraža zmanjšal “kognitivne rezerve” ali drugih dejavnikov, povezanih z nižjo stopnjo izobrazbe.