Medicine


Kako se diagnozo Alzheimerjeve bolezni, ki?

Kot junija 2007, ni posebnega “krvni test” ali slikanja test, ki se uporablja za diagnosticiranje Alzheimerjeve bolezni.
Alzheimerjeva bolezen se postavi diagnoza, če:
1) oseba dovolj kognitivni upad za izpolnjevanje meril za demenco;
2) klinični potek je v skladu s tistim pri Alzheimerjevi bolezni;
3) nobenih drugih možganskih bolezni ali drugih postopkih bolje pojasnila za demenco.

Katere druge pogoje bi bilo treba opraviti preverjanje za?

Obstaja veliko pogojev, ki lahko povzročijo demenco, vsebovati naslednje:

Nevrološke motnje: Parkinsonova bolezen, cerebrovaskularnih bolezni in kapi, možganskih tumorjev, krvnih strdkov, in multiplo sklerozo se lahko včasih povezano z demenco, čeprav mnogi bolniki s temi pogoji so kognitivno normalni.

Nalezljive bolezni: Nekatere možganov okužbe, kot so kronični sifilis, kronične HIV, ali lahko kronična glivična meningitis vzrok demence.

Neželeni učinki zdravil: Veliko zdravil lahko povzroči upad kognitivnih sposobnosti, zlasti pri starejših bolnikih. Morda najbolj pogoste kršitelje so zdravila za kontrolo mehurja nujnosti in inkontinence. “Psihiatrična zdravila” kot so antidepresivi in anti-anksioznost zdravil in “nevrološke zdravil” kot so lahko anti-zaseg zdravil tudi povezana s upad kognitivnih sposobnosti.

Če zdravnik oceni, oseba z kognitivne motnje, ki je na enem od teh zdravil, zdravilo je pogosto nežno stožčasti in / ali ukiniti, da ugotovi, ali bi lahko bilo vzrok za upad kognitivnih sposobnosti. Če je jasno, da upad kognitivnih sposobnosti pred uporabo teh zdravil, tako zožene morda ni potrebna. Po drugi strani pa, “psihiatričnih,” “nevrološke,” in “inkontinenco” zdravila so pogosto ustrezno predpisati bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo. Take bolnike je treba skrbno upoštevati, da se ugotovi, ali ta zdravila povzročajo poslabšanje spoznavanja.

Psihiatrične motnje: V starejših oseb, nekatere oblike depresije lahko povzroči težave s spominom in koncentracijo, da lahko v začetku ni mogoče ločiti od zgodnjih simptomov Alzheimerjeve bolezni. Včasih, ti pogoji, besedilu pseudodementia, mogoče obrniti. Študije so pokazale, da so osebe z depresijo in hkraten obstoj kognitivne (razmišljanje, pomnilnik) oslabitve, se zelo verjetno, da imajo osnovno demenco, ko sledi nekaj let.

Snov Abuse: Zloraba pravne in / ali prepovedanih drog in alkohola je pogosto povezana s upad kognitivnih sposobnosti.

Presnovne motnje: Nepravilno delovanje ščitnice, nekatere steroidov motnje, in prehranske pomanjkljivosti, kot so pomanjkanje vitamina B12 ali tiamin pomanjkljivost včasih povezane s upad kognitivnih sposobnosti.

Travma: Znatne poškodbe glave z možgani zmečkanin lahko povzroči demenco. Krvnih strdkov okoli zunanjega dela možganov (subdural hematomas) lahko sodelujejo tudi z demenco.

Dejavniki, Strupeno: Trpijo zaradi posledic trajanje akutne zastrupitve ogljikovega monoksida lahko povzroči encefalopatijo z demenco. V nekaterih redkih primerih, težkih kovin zastrupitve je lahko povezano z demenco.

Tumorji: Veliko osnovnih in metastatskega možganskih tumorjev lahko povzroči demenco. Vendar pa, mnogih bolnikih z možganskimi tumorji imajo malo ali nič kognitivne motnje, povezane z tumor.

Pomen celovitega klinično vrednotenje

Ker se lahko mnoge druge bolezni zamenjati z Alzheimerjevo boleznijo, celovito klinično vrednotenje je bistvenega pomena pri iskanju pravilne diagnoze. Takšna ocena mora vključevati vsaj tri glavne sestavine; 1) temeljito splošne medicine workup, 2) nevrološki pregled, vključno s preizkušanjem spomina in drugih funkcij mišljenja , in 3) psihiatrične ocene za oceno razpoloženja, tesnoba, in jasnost misli.