Medicine


Kakšni so simptomi atopijski dermatitis?

Čeprav se lahko simptomi se razlikujejo od osebe do osebe, Najpogostejši simptomi so suha, srbeč, rdeča koža. Svrbjeti je grand znak bolezni. Tipične prizadetih predelih kože vključujejo gube orožja, hrbtni strani kolen, zapestji, obraz, in roke. Manj pogosto lahko pride do razpok za ušesi, in raznih drugih izpuščaji na katerem koli delu telesa.

Srbeč občutek je pomemben dejavnik pri atopijski dermatitis, ker praskanje in drgnjenje v odgovor na srbenje poslabša vnetje kože, ki je značilen za to bolezen. Ljudje z atopijskim dermatitisom zdijo bolj občutljivi na srbenje in občutek, da je treba nič več v odgovor. Ti razvija, kar se imenuje “Skrbim-vrag” cikel. Ekstremnih srbenje na koži povzroči oseba, ki praska, kar poslabša srbenje, in tako naprej. Srbenje je še posebej problem med spanjem, če zavestno kontrolo načečkan zmanjša in odsotnosti drugih zunanjih dražljajev omogoča srbenje bolj opazni. Mnogi bolniki tudi obvestilo poslabšanje njihovega srbečica v zgodnjih večernih urah, ko pridem domov iz dela ali šole, ko jih je manj zunanje dražljaje, da jih zaseda. Ko se stvari nekako na domu tiho, srbenje se zdi, da postane bolj opazna.

Kako atopijskega dermatitisa vpliva na kožo lahko spremeni vzorce praske in je posledica kožne okužbe. Nekateri ljudje z boleznijo razvije rdeča, luščenje kože, kjer imunski sistem v koži postane zelo aktivnega. Drugi razvijejo debele in usnjato kožo zaradi stalnega praskanja in drgnjenje. Ta pogoj se imenuje lihenifikacija. Spet drugi razviti papule, ali majhnih postavljeno izboklin, na svoji koži. Ko se je popraskal papule, se lahko odpre (excoriations) in postane skorjasta in okužene. Spodnjem seznamu skupne značilnosti kožne bolezni. Ti pogoji je mogoče najti tudi v ljudi, ne da bi atopični dermatitis ali z drugimi vrstami bolezni kože.