Medicine


Kaj je amenorrhea?

Amenorrhea je medicinski izraz za odsotnost menstruacije, bodisi na stalno ali začasno. Amenorrhea jih lahko uvrstimo med primarno in sekundarno. V primarnem amenorrhea, menstruacije nikoli začeli (po starosti 16), ker je sekundarni amenorrhea je opredeljen kot odsotnost menstruacije treh zaporednih ciklov ali časovno obdobje, daljše od šestih mesecev, v žensko, ki je bila prej menstruacijo.

Menstruacijskega ciklusa, lahko vpliva veliko notranjih dejavnikov, kot so prehodne spremembe v hormonskih ravneh, stres, in bolezni, kakor tudi zunanje ali okoljski dejavniki. Manjka ena menstruacije je redko znak resen problem ali osnovno zdravstveno stanje,, vendar amenorrhea bi trajale dlje lahko opozori na prisotnost bolezni ali kronične bolezni.

Amenorrhea

* Amenorrhea se nanaša na odsotnost menstruacije; je lahko primarno (kar pomeni, ženska ni nikoli razvila menstruacije) ali sekundarnih (Če menstruacije v žensko, ki je bil pred menstruacijo).

* Genetske ali prirojenih pogoji so najpogostejši vzroki primarnih amenorrhea.

* Amenorrhea lahko posledica bolezni jajčnikov, hipofize, ali hipotalamusa.

* Intenzivno uveljavljanje, ekstremnih hujšanje, telesno boleznijo, in stres, lahko vsi povzroči amenorrhea.

* Amenorrhea je simptom in ne bolezen sama po sebi, tako da bo mogoče preprečiti amenorrhea samo v obsegu, da se lahko osnovni vzrok preprečiti.

* Neplodnosti in kosti izgubo (osteoporozo) so zapleti amenorrhea.

* Zdravljenje lahko vključuje kirurško korekcijo anatomskih anomalij, zdravil ali hormonov terapij, in zdravljenje od osnovnih pogojev, odgovorne za amenorrhea.

* Napoved za amenorrhea spreminja glede na vzrok amenorrhea.