Medicine


Chagas bolezni

* Chagas bolezni okužbe s protozojske parazit (Tripanosoma cruzi) , ki lahko povzročijo akutno vnetnih sprememb kože (chagomas) in lahko sčasoma povzroči okužbe in vnetja mnogih tkiv drugega organa, zlasti tistih srca in prebavnega trakta.
* Chagas bolezen prvič opisana v 1909 v Braziliji.
* Chagas bolezen povzroča protozojske parazit imenovan Tripanosoma cruzi, da se prenaša na ljudi iz Izmet triatomine bugs (poljubljanje bugs).
* Zajedalec navadno začne sesalcev (prehrano) gostitelja prek žuželka ugriz, ali prekinitev kože ali veznice, ponovitev v celicah sesalcev, in lahko dosegel drugi organi s krvjo.
* Chagas bolezni se lahko nadaljuje skozi tri faze v posameznih: akutno, vmesna ali nedoločena, in kronično.
* Chagas simptomov bolezni se zelo razlikujejo od nobenih simptomov hude v kronični fazi.
* Akutni fazi simptome bolezni Chagas lahko oteklina in / ali rdečina na mestu okužba kože (imenovano chagoma), izpuščaj, otekle bezgavke, zvišana telesna temperatura, glave in telesne bolečine, utrujenost, slabost, bruhanje in / ali driska, jeter in / ali vranica širitve, in znak Romana.
* Kronična fazi simptome bolezni Chagas je lahko nepravilno src, palpitacije, omedlevica (sinkopa), kardiomiopatijo, kongestivno srčno popuščanje, kratka sapa (dispneja), emfizem, kap, nenadna smrt, kronične bolečine v trebuhu, kronično zaprtje, dilated debelo črevo, in težave pri požiranju.
* Bolnika Zgodovina, fizično izpit, neposredno mikroskopsko vizualizacija parazitov, in odkrivanje protiteles proti parazitom so metode, ki se uporabljajo za diagnosticiranje bolezni Chagas.
* Zdravljenje z zdravili zatiranje zajedavcev benznidazole (Rochagan, Ragonil) in nifurtimox (Lampit) uničevanje ali zaviranje T. cruzi paraziti in so navadno v akutni fazi bolezni Chagas.
* Kronična faza, bolniki so običajno obravnavajo simptomatsko.
* Ni nobenega cepiva proti bolezni Chagas parazitom za ljudi, vendar mnogi strokovnjaki je mogoče sklepati, da je odprava primitivnih stanovanj in izobraževanja lahko prepreči večino primerov bolezni Chagas.