Medicine


Kaj je Amniocenteza?

Amniocenteza je postopek, s katerim je vzorec tekočine odstrani iz amniotsko vrečko za analizo. Amnionska sac je v maternični votlini. Amnionska sac je tekočino napolnjeno strukture znotraj noseče maternice, v katerem živi otrok. Fetalnih celic, beljakovine, in ploda urinu prosto gibljejo na to sac.

Med Amniocenteza, tekočina se odstrani z dajanjem dolgo iglo skozi trebušno steno v amnionska sac. Včasih, ženske koža se injicira prvi s lokalni anestetik, vendar to običajno ni potrebno. Amniocenteza je igla običajno vodi v vrečko s pomočjo ultrazvočnega slikanja izvede bodisi pred ali med postopkom. Ko je igla v vrečko, brizga je za odstop jasne jantarno plodovnice, spominja urin. Obseg umakne tekočine je odvisna od starosti ploda in razlog za testiranje.

Tekočina se nato lahko pošlje za ocenjevanje zrelosti ploda pljuč, genetsko vrednotenje, spina bifida dokazila o (prirojeno napako v razvoju hrbtenice kabel) ali druge živčne cevi napake, prisotnost okužbe, ali kromosom analiza. Kromosomov so strukture, ki vsebujejo vse genetske informacije v naših celicah. Plodovnice vsebuje številne prosto plavajoče plodovih celic, ki se lahko gojijo v laboratoriju. Ko teh celic množenje in doseči določeno število, njihovi kromosomi se ekstrahirajo in analizirajo. To traja približno dva tedna za izvedbo analize kromosoma. Tekočina vsebuje tudi beljakovine, mineralov in drugih spojin, ki jih je mogoče preskusiti, in te študije lahko 1 do 7 dni za opravljanje. Podatki, pridobljeni iz plodovnice lahko pomaga ženskam pri utemeljenem sprejemanju odločitev v zvezi z njihovimi nosečnosti in dojenčke.

Pri večini bolnikov, Amniocenteza je dokaj hitro in udobno postopek. Nekatere ženske izkušnje nekaterih maternice krč ali občutek slabost.