Medicine


Kdo je kandidat za Amniocenteza?

Ženske, starejše od 35 imajo večje možnosti, ki otroka s kromosomskih nepravilnosti. Zato, sedanje priporočilo je, da ženske, ki bodo starosti 35 ali več v času dobave odločita za Amniocenteza za plod testiranje kromosoma. Kromosomskih nepravilnosti pri plodu lahko vodi do duševne zaostalosti ali druge okvare ploda, recimo pri sindrom Down's. Možnost, da ima otroka s kromosomsko napako povečuje s starostjo matere.

* V starosti 35 slučaj je približno 1 v 178.

* Po starosti 40, stopnja se poveča na 1 v 63.

* Po starosti 48, razmerje 1 v 8.

* Za ženske mlajše od 35, tveganja zapletov, ki so posledica Amniocenteza lahko odtehta možnosti, da otrok ima kromosomska nepravilnost (glej spodaj, “Ali je amniocenteza Safe?”).

* Po 35, možnost izvajanja baby z kromosomska nepravilnost, se lahko bolj pogosto kot doživlja zapletih, povezanih s tem postopkom.

Če je družinsko anamnezo kromosomskih težav ali zgodovina predhodnih rojstev v kateri je bila kromosomske problem najti, Amniocenteza se lahko priporoči. Vendar pa, točno korist Amniocenteza v teh situacijah je negotova. Veliko kromosomskih napak ni mogoče ponovno pojavi v naslednjih nosečnostih, in genetsko svetovanje lahko pomaga ženska odloči, ali bi Amniocenteza se vrednost v teh situacijah.

Kaj kažejo Amniocenteza?

Amniocenteza je zelo natančen pri odkrivanju kromosomskih nepravilnosti in spola zarodka. Občasno, plodovih celic, ki jih ujamejo Amniocenteza ne rastejo v kulturi in ne kromosomskih podatki se lahko pridobijo. Poleg tega, zdravnik občasno ne more citat tekočine iz maternice med Amniocenteza zaradi različnih tehničnih razlogov. V obeh primerih, postopek se lahko ponovi.

Amniocenteza testiranje na zrelost pljuč lahko pomaga zdravnik sprejemanje odločitev v zvezi s časovno dostave za ženske v prezgodnjo dela, ali tistih s sladkorno boleznijo ali druge zdravstvene pogoje, ki zahtevajo dostavo. Lung zapadlosti testiranje ni popoln. V redkih primerih, dojenček je bil rojen z navidezno zrelih pljučih, vendar še vedno izkušenj težko dihanje.

AFP (alfa feto protein) krvni test je trenutno na voljo in se lahko uporablja za iskanje okvar živčne cevi, kot spina bifida in sindrom Down's. Zvišan krvni AFP ravni lahko kažejo možnost, da plod je napaka v možganih in hrbtenjači razvoj. Nizki ravni AFP lahko nakazuje potencial za sindrom Down's. Ko se ugotovi, nenormalne ravni AFP, nadaljnjem vrednotenju z ultrazvokom in Amniocenteza je mogoče storiti, da bi iskali napake pri rojstvu in kromosomskih nepravilnosti.

Amniocenteza lahko tudi pomaga ugotoviti, če obstajajo posebne genetske težave so prisotne v plodu. Testiranje za Tay-Sachs bolezni, cistična fibroza, srp celic anemija, in se lahko druge podedovanih motenj opravi na vzorcih plodovnice. Preverjanje celice za določene gene, se zdaj lahko opravi na kulturah celic zarodka. Prav tako je mogoče iskati poseben protein v plodovnice, da lahko signal genetske anomalije. Testiranje za genetske (podedoval) bolezni, se navadno ne izvede, ampak je na voljo.