Medicine


Kako se obravnava amiloidoza?

Začetno zdravljenje amiloidoza vključuje odpravo organov neuspeh in zdravljenje od osnovnih bolezni (kot plazmocitoma, infection, ali vnetje). Bolezen je pogosto ugotovi, ko veliko škodo organov se je že zgodilo. Zato, stabilizacijo delovanja organov je prvotni cilj zdravljenja. Najpogostejši vzrok smrti v sistemska amiloidoza je odpoved ledvic.

Sefardskih Judov in Turki podedujejo genetsko bolezen, imenovano Familiarna sredozemske Fever, ki je povezana s amiloidoza in značilna epizode “napadi” povišane telesne temperature, skupnih, in trebušne bolečine. Ti napadi se lahko prepreči z zdravili kolhicinom. Armenci in Judi Aškenazi tudi večjo incidenco Familiarna sredozemskih napadov Fever, vendar ne bodo trpeli zaradi odlaganja amiloida bolezen. Druga poročila o amiloidoza v družinah, so izjemno redke.

Raziskovalci so trenutno vpisanih bolnikov s primarno amiloidoza v kliničnih preskušanjih z uporabo zdravil raka s kemoterapijo (Melphalanom [Alkeran]), v povezavi z kostnega mozga izvornih celic presaditev. Rezultati so bili obetavni, in je ta kombinacija obravnavo, ki za odpravo amiloidoza v izbranih bolnikih, pod pogojem, da je osnovno zdravstveno stanje bolnika ustrezno. Te agresivne možnosti zdravljenja s presaditvijo izvornih celic in visoki odmerki kemoterapije, ki so pravi preboj pri zdravljenju teh bolnikov.

Družinska amiloidoza se zdaj lahko cured s transplantacijo jeter. Ta možnost zahteva točno diagnozo posebnega proteina, ki povzroča bolezen.

Amiloidoza

* Amiloidoza je motnja, ki izhaja iz neobičajnih beljakovin (Amiloid) depoziti v telesnih tkivih.
* Amiloidoza se lahko pojavijo kot izolirane bolezni ali kot posledica druge bolezni.
* Simptomi pri bolnikih z rezultatom amiloidoza neobičajnega delovanja vpletenih organov zlasti.
* Diagnoza amiloidoza je narejen z biopsijo vpletenih tkiva.
* Možnosti za zdravljenje amiloidoza je odvisna od vrste amiloidoza in vključuje popravljanje organov neuspeh in zdravljenje od osnovnih pogojev.