Medicine


Kaj je Henoch-Schonlein purpura (HSP)?

Henoch-Schönlein purpura (HSP) je oblika krvne žile vnetje ali vaskulitis. Obstaja veliko različnih pogojev, da funkcija vaskulitis. Vsaka izmed oblik vaskulitisa ponavadi vključujejo nekatere značilnosti krvnih žil. HSP vpliva plovila majhne ti kapilare v koži in pogosto ledvice. HSP rezultate v kožni izpuščaj (Najpomembnejši nad zadnjico in za spodnjih udih) povezana s skupnimi vnetjem (artritis) in včasih krč bolečine v trebuhu. Henoch-Schonlein purpura je tudi kot anafilaktoidnimi purpura.

Kaj povzroča HSP?

HSP pojavi najpogosteje spomladi in pogosto sledi okužba grlo ali dihalne poti. HSP se zdi, da predstavljajo nenavadne reakcije imunski sistem, ki bo odgovor na to okužbo (bodisi bakterije ali virus). Poleg okužbe, zdravila lahko sprožijo tudi pogoj. HSP pojavi najpogosteje pri otrocih, vendar se lahko ljudje vseh starostnih skupin, ki.

Kakšni so simptomi HSP?

Klasično, HSP povzroča izpuščaj na koži, bolečine v trebuhu, in vnetje sklepov (artritis). Ni treba vse funkcije, navzoči pri diagnostiki. Izpuščaj na koži lezije pojavi v območja, odvisna od teže, kot noge. Spoji najpogosteje prizadete z bolečino in oteklino, so gležnjev in kolen. Bolniki s HSP se lahko razvije zvišana telesna temperatura. Vnetje krvnih žil v ledvicah lahko povzroči krvi in / ali beljakovine v urinu. Resnih zapletov ledvicah, so redki, vendar se lahko pojavijo.

Simptomi običajno trajajo približno mesec. Ponovne pojavitve niso pogoste, vendar pa se pojavljajo.

Kako se HSP diagnozo?

HSP je običajno diagnosticirana temelji na tipičnih kožo, skupnih, in ledvice ugotovitve. Grlo kultura, urinskimi, in krvne teste za vnetje in ledvic uporabljajo predlagati diagnozo. Biopsijo kože, in manj pogosto ledvice, mogoče uporabiti za dokazovanje vaskulitis. Posebni obarvanje tehnike (neposredna imunofluorescenca) za lahko biopsijo osebek uporabijo za dokumentiranje, protiteles IgA vloge v žilah vključenih tkiva.