Medicine


Kateri drugi dejavniki lahko pomembno vlogo pri atopijski dermatitis?

Poleg dražečih in alergene, drugih dejavnikov, kot čustveno vprašanja, temperature in podnebnih, in lahko vplivajo na kožne okužbe atopijski dermatitis. Čeprav se bolezen sama ni posledica čustvenih dejavnikov ali osebnost, je lahko poslabšajo stres, označuje, in frustracije. Medosebnih težav ali večjih sprememb življenje, kot je razveza, menjavo delovnih mest, ali smrt ljubljene, lahko tudi bolezen poslabša. Pogosto, čustveni stres se zdi, da hitro flare bolezni.

Kopanje z ostre mila, kot Ivory ali irski spomladi in brez pravega vlažilni zatem je skupni dejavnik, ki sproži flare atopijskega dermatitisa. Tipični priporočila vključujejo uporabo zelo nežno milo brez čistil ali mila, kot blažja Dove, Cetaphil, ali Aquanil. The “tri minute pravilo” mazanje z bogato vlažilno kremo, kot je vazelin, Aquaphor, ali Crisco Rastlinski Skrajšanje v treh minutah sušenja off po kopeli ali tuš je še posebej koristno za mnoge bolnike.

Nizka vlažnost pozimi ali suho podnebje celoletno nekaterih geografskih območij lahko okrepi bolezni, saj lahko pregreta zaprtih območjih in dolga ali vroče kopeli in tuši. Izmenično, znojenje in hlajenja lahko povzroči napad pri nekaterih ljudeh. Bakterijskih okužb lahko tudi hitro ali poveča resnost atopijski dermatitis. Če se pri bolniku pojavi nenaden pojav bolezni, zdravnik lahko preveri za virusno okužbo (kot so herpes simplex) ali glivične okužbe (kot lišajev ali športnika noge).