Medicine


Kaj je anemija?

Anemija je bolezensko stanje, v katerem rdečih krvnih celic ali hemoglobina manjša od običajne. Normalno raven hemoglobina je običajno drugačen pri moških in ženskah. Za moške, anemija je običajno opredeljeno kot raven hemoglobina manjša od 13.5 gram/100ml in pri ženskah kot hemoglobina manjša od 12.0 gram/100ml. Te opredelitve se lahko nekoliko razlikujejo glede na vir in uporabljene laboratorijske reference.

Lahko anemije, dedno?

Da, anemije se lahko genetsko. Dedne bolezni lahko skrajšajo življenjsko dobo rdečih krvnih celic in povzroči slabokrvnost (for example, srp celic anemija). Dedne bolezni lahko povzroči tudi anemijo s poslabšanjem proizvodnjo hemoglobina (forna primerlfa thalassemia in beta thalassemia).

Glede na stopnjo genetske anomalije, dedno anemias lahko povzroči blage, zmerno, ali hudo slabokrvnost. Dejansko, nekatere je preveč hudo, da so združljivi z življenjem in lahko povzroči smrt ploda (nerojenega otroka). Po drugi strani pa, nekatere od teh anemias so tako blagi, da niso vidne in so slučajno pokazala med rutinsko delo v krvi.