Medicine


Kaj je vaskulitis?

Vaskulitis je splošni izraz za skupino bolezni, ki redko značilnost vnetje žil. Krvnih žil v telesu, se imenujejo žilnega sistema. Krvne žile so sestavljeni iz arterij, ki potekajo s kisikom bogate krvi v tkiva v telesu in žile, ki vračajo s kisikom revno kri iz tkiv v pljuča za kisik. Vaskulitis je značilno vnetje in poškodbe stene različnih krvnih žil.

Vsak od vaskulitis bolezni je določena z nekaterimi vzorci porazdelitve krvnih žil vključenosti, Zlasti organ sodelovanja, in laboratorijske nenormalnosti testov. Kot skupina, te bolezni so označene kot vasculitides.

Beseda vaskulitis izhaja iz latinske “vasculum”, Plovilo + “- ITIS”, vnetje. Drug izraz za vaskulitis je angiitis. Ko arterij so vnetje žil, Pogoj je tudi kot arteritis. Ko se vnetje žil, je imenovan venulitis.

Kaj povzroča vaskulitis in kaj so primeri bolezni s vaskulitis?

Dejanski vzrok teh vaskulitis bolezni navadno ni znan. Vendar pa, imunski sistem nepravilnosti in vnetje krvnih žil, so skupne značilnosti. Vsaka oblika vaskulitisa ima svoj značilen vzorec simptomov, veliko je odvisno, kaj so zlasti organi prizadetih.

Primeri vključujejo vaskulitis Kawasaki bolezni, Bolezen, Behcetova bolezen je bolezen, polyarteritis nodosa, Wegenerjeva granulomatoza, cryoglobulinemia, Takayasu's arteritis, Churg-Strauss sindrom, veliki celici arteritis (časovno arteritis), in Henoch-Schönlein purpura.

Vaskulitis lahko tudi spremljajo okužbe (kot so hepatitis B), izpostavljenost kemikalijam (kot so amfetamini in kokain), zdravil, raka (kot limfomov in multipli mielom), in revmatičnih bolezni (kot so revmatoidni artritis in sistemski eritematozni lupus).