Medicine


Kaj je angina, in kakšni so simptomi angine?

Angina (angina pektoris – Latinski izraz za stiskanje v prsih) je tiščanje v prsih, ki se pojavi, ko je znižan krvni dovod kisika območje srčne mišice. V večini primerov, pomanjkanje oskrbe s krvjo je posledica zožitev koronarne arterije, zaradi arterioskleroze.

Angina se ponavadi občuti kot:

* tlak,

* teže,

* zaostrovanja,

* stiskanje, ali

* bolečine v prsih, predvsem za prsnico.

Ta bolečina pogosto izžareva v vrat, čeljusti, orožje, nazaj, ali celo zobe.

Bolniki imajo lahko tudi:

* prebavne motnje,

* zgaga,

* šibkost,

* potenje,

* slabost,

* krče, in

* zasoplost.

Angina se ponavadi pojavlja med naporom, hudi čustveni stres, ali po težkih obrokom. V teh obdobjih, srčne mišice zahteva več kisika v krvi, kot lahko zmanjšale koronarne arterije poda. Angina običajno traja od 1 do 15 minut in je razrešen s počitkom ali z dajanjem tablet nitroglicerina pod jezik. Nitroglicerin sprošča krvne žile in znižuje krvni tlak. Tako zmanjšanje počitek in nitroglicerina srce mišice povpraševanje za kisik, s tem razbremeni angina.

Angina je razvrščen v eno od dveh vrst: 1) stabilno angino pektoris ali 2) nestabilna angina.

Stabilna angina pektoris

Stabilna angina pektoris je najpogostejša vrsta angina, in kaj večina ljudi pomeni, ko se nanašajo na angina. Ljudje s stabilno angino pektoris so simptomi redno in simptomi so nekoliko predvidljivo (na primer, peš do stopnic povzroča bolečine v prsih). Pri večini bolnikov, simptomi pojavijo med naporom in običajno traja manj kot petih minutah. So zamenja počitek ali zdravili, kot sta nitroglicerin pod jezik.

Nestabilna angina

Nestabilna angina pektoris je manj pogosta in bolj resno. Simptomi so hujši in manj predvidljive kot vzorec stabilno angino pektoris. Poleg tega, Bolečine so pogostejše, trajajo dlje, pojavi v mirovanju, in se ne zamenja nitroglicerin pod jezik (ali bolnik potrebuje za uporabo več nitroglicerin kot ponavadi). Nestabilna angina ni isto kot srčni napad, vendar je zahteval, nemudoma obiščejo svojega zdravstvenega varstva ali oddelek bolnišnice v nujnih primerih, kakor je dodatno testiranje srca je nujno potrebna. Nestabilna angina pektoris je pogosto predhodnik srčni napad.