Medicine


Kaj je angiogram?

Angiogram je slika X-ray krvnih žil, po tem, ko so napolnjene z kontrast material. Angiogram v srcu, koronarne angiogram, je “zlati standard” za oceno koronarne bolezni (CAD). Koronarnih angiogram se lahko uporablja za določanje natančnega mesta in resnost CAD.

Kako se koronarni angiogram izvedli?

Koronarno angiografijo se izvaja z uporabo lokalne anestezije in intravenske sedacijo, in na splošno ni zelo neprijetno.

* Pri opravljanju koronarne angiogram, zdravnik vstavi majhen kateter (tanko votlo cevko s premerom 2-3 mm) skozi kožo v arterije v obeh dimljah ali roko.

* Vodeni s pomočjo fluoroscope (poseben ogled x-ray instrument), kateter je nato napredoval do odprtja koronarne arterije (krvnih žil, ki oskrbujejo srce s krvjo).

* Naprej, majhno količino radiografiji kontrasta (raztopino, ki vsebuje joda, , ki je lahko vizualizira s slikami X-ray) se vbrizga v vsakega koronarnih arterij. Slike, ki so proizvedeni se imenujejo angiogram.

* Postopek traja približno 20-30 minut.

* Po postopku, kateter odstrani in arterije na nogi ali roki, je bodisi zašite, “zapečatena,” ali obdelani s stiskanjem priročnik za preprečevanje krvavitev.

* Pogosto, če angioplastika ali stent je indicirano, pa bo izvedeno v okviru istega postopka.

Kaj koronarne angiogram dokaže?

Angiografski slike natančno razkrivajo obseg in resnostjo vseh koronarnih arterij blokade. Za bolnike s hudo angino pektoris ali srčni napad (miokardni infarkt), ali tistih, ki so izrazito nenormalno noninvasive testov za CAD (kot so stres testi), angiogram tudi pomaga zdravnik izbere optimalno zdravljenje. Zdravljenje lahko potem vključuje zdravila, balon angioplastika, koronarnih vstavitvijo žilne opornice, atherectomy (“roto-rooter”), ali koronarnih arterij bypass surgery .