Medicine


Kaj je balon angioplastiko?

Balon angioplastika za koronarne arterije, ali perkutana transluminalna koronarna angioplastika (PTCA), je bila uvedena v poznih 1970′z. PTCA je non-kirurški poseg, ki odpravlja zoženje in zaporo arterij mišice srca (koronarnih arterij). To omogoča več krvi in kisika, ki se dostavljajo srčne mišice. PTCA, Zdaj besedilu perkutano koronarnoPTCAervencijo, ali PCI, kot je ta izraz vključuje uporabo balonov, opornic, in atherectomy naprave. Perkutana koronarna intervencija se izvede z majhno balonski kateter vstavi v arterije v dimljah ali roko, in napredoval v zožitev v koronarni arteriji. Balon je nato napolnjene do povečavo zožitev v arteriji. Ko uspešno, perkutano koronarno intervencijo lajšanje bolečine v prsih angine, izboljša prognozo posameznikov z nestabilno angino pektoris, in zmanjša ali ustavi srčni napad, ne da bi bolnik opraviti na odprtem srcu graft koronarnih arterij (CABG) kirurgijo.

Koronarna angioplastika balon sliki

Poleg uporabo preprostih angioplastika z balonom, razpoložljivost nerjavnega jekla opornic, v oblikovanju žice mreže, so razširili spekter ljudi, primeren za perkutano koronarno intervencijo, kot tudi večjo varnost in dolgoročne rezultate postopka. Od začetka leta 1990′z, več bolnikov, zdravljenih s stentov, , ki se pošiljajo z perkutano koronarno intervencijo balon, vendar ostajajo v arterije kot “gradbeni oder”. Ta postopek se je zelo zmanjšalo število bolnikov, ki potrebujejo nujne CABG spodaj 1%, in še zlasti z uporabo novih “medicirane” opornic (opornic prevlečeni z zdravili, ki pomagajo preprečevati nastanek zobnih oblog), je zmanjšala stopnja ponovitve zapore koronarne arterije (“restenoze”) za kar je precej pod 10%. Trenutno, le bolnikov, zdravljenih samo z balonom angioplastiko so tiste, ki imajo plovila, manjša od 2 mm (najmanjši premer stent), nekatere vrste poškodb, ki vključujejo vej koronarnih arterij, tiste, ki imajo brazgotine v starem stentov, ali tisti, ki ne morejo jemati zdravila za redčenje krvi zdravilo, znano kot klopidogrel bisulfate (Plavix), , ki je prevzel dolgoročne po postopku.

Various “atherectomy” (odstranjevanje zobnih oblog) naprave so bile sprva razvit kot adjuncts za perkutano koronarno intervencijo. Te vključujejo uporabo excimer laser za photoablation zobnih oblog, rotacijski atherectomy (Uporaba visoke hitrosti diamant-encrusted vaja) za mehansko ablacijo zobnih oblog, in smerne atherectomy za rezanje in odstranjevanje zobnih oblog. Take naprave so bile sprva mislili, da zmanjšanje pojavnosti restenoze, vendar so bili v kliničnih raziskavah pokazala, da je malo dodatne ugodnosti, in se zdaj uporabljajo le v primerih, kot selektivni dodatek k standardni perkutano koronarno intervencijo (perkutano arterije intervencije).

Koronarna angioplastika balon in stenti

* Koronarna angioplastika je izvedeno z balonom-konico katetra vstavljena skozi arterije v dimljah, ali roke za povečavo zožitev na koronarnih arterijah.

* Koronarna bolezen se pojavi, ko holesterola plaque gradi (arterioskleroza) v stenah arterij srce.

* Angioplastika je uspešna pri odpiranju koronarne arterije v več kot 90% bolnikov.

* Do 30% do 40% bolnikov z uspešno koronarno angioplastiko bo razvila ponavljajoče zožitev na mestu inflacije balona.

* Uporaba novih naprav, kot so intrakoronarno opornic in atherectomy, kot tudi novejših agenti farmakološko je privedlo do višje stopnje uspeha, zmanjšati zaplete, in zmanjšala ponovitve po perkutani koronarni intervenciji.