Medicine


Kakšni so zapleti perkutano koronarno intervencijo?

Perkutano koronarno intervencijo, z baloni, opornic, in lahko / ali atherectomy učinkovito lajšanje koronarne arterijske obstrukcije v 90% do 95% bolnikov. V zelo majhen odstotek posameznikov, perkutano koronarno intervencijo ni mogoče izvesti, zaradi tehničnih težav. Te težave ponavadi vključujejo ni bilo mogoče prenesti navodila žico ali balon katetra v zoženo arterijo segmentih. Najbolj resen zaplet perkutano koronarno intervencijo rezultate, ko je nenadno zaprtje razširjene koronarne arterije v prvih nekaj ur po posegu. Nenadno zaporo koronarne arterije se pojavlja v 5% bolnikov po običajnem angioplastiko balon, in je odgovorna za večino resnih zapletov, povezanih z perkutano koronarno intervencijo. Nenadna zaprtje je posledica kombinacije trganju (razkosanjem) za notranje stene arterije, strjevanje krvi (tromboza) na balon mestu, in zoženje (krč) ali elastičnih recoil iz arterije na balon mestu.

Če želite preprečiti proces tromboze med ali po perkutano koronarno intervencijo, aspirin se daje za preprečevanje trombocitov iz arterije, ki se drži sten in spodbuja nastajanje krvnih strdkov. Intravenska heparin ali sintetični analogi dela molekule heparina je namenjena nadaljnji preprečevanje strjevanja krvi; in so kombinacije nitratov in kalcijevih receptorjev se uporabljajo za zmanjšanje plovila krč. Posamezniki na povečano tveganje za nenadno zaprtje vključujejo:

* ženske,

* posamezniki z nestabilno angino pektoris, in

* posamezniki, ki imajo srčni napad.

Incidenca nenadnih okluzija po perkutani koronarni intervenciji je dramatično zmanjšala z uvedbo koronarnih opornic, ki v bistvu odpraviti problem za omejitev pretoka arterijski dissections, elastične recoil, in krči. Uporaba novih intravensko “super aspirine”, , ki spremenijo delovanje trombocitov na mestu, se razlikuje od mesta aspirin inhibicije, se je drastično zmanjšalo pogostost tromboze po angioplastika z balonom in vstavitvijo žilne opornice. Primeri teh novejših agenti vključujejo tudi abciximab (Reopro) in Eptifibatide (Integrilin); teh sredstev predstavljajo velik napredek pri povečanju varnosti in učinkovitosti perkutano koronarno intervencijo pri izbranih bolnikih.

Ko se kljub tem ukrepom, koronarnih arterij, ne more biti “odprta” med perkutano koronarno intervencijo, sili CABG lahko potrebna. Pred prihodom opornic in naprednih anti-trombotičnih strategij, sili CABG po perkutani koronarni intervenciji ni bilo potrebno v kar 5% bolnikov. V sedanjem obdobju, potrebo po nastajajoči CABG naslednje perkutano koronarno intervencijo, nižja od 1% na 2%. splošno akutno tveganje za smrt po perkutani koronarni intervenciji je manj kot en odstotek; tveganje za srčni napad po perkutani koronarni intervenciji je le okoli 1% do 2%. Stopnja tveganja je odvisna od števila zdravljenih obolelih plovil, delovanje srčne mišice, in pogoj starosti in kliničnega o bolniku.