Medicine


Katere so različne vrste glavkoma?

Obstaja veliko različnih vrst glavkoma. Most, Vendar pa, mogoče opredeliti bodisi kot glaucomas odprtega zakotja, ki so običajno pogoji za dolgotrajno (chronic), ali kot zaprtju (zaprta kota) glaucomas, ki vključujejo pogoje, ki se pojavljajo tako nenadoma (akutno) in v daljšem časovnem obdkroničnehronic). Glaucomas ponavadi vplivajo na obe očesi, vendar lahko poteka bolezni hitreje na eno oko, kot v drugih. Vključevanje samo eno oko obstaja le, kadar je glavkom vložena z dejavniki, kot pred poškodbo, vnetje, ali uporaba steroidov le v tem očesu.

Open glavkomom

Primarni kronični glavkom odprtega zakotja (Priganjanje) je daleč najpogostejša vrsta glavkoma. Moreover, kako pogosto zelo poveča s starostjo. To povečanje nastane, ker drenaža mehanizem postopoma zamašijo s staranjem, čeprav odvodnjavanje kota je odprt. Kot posledica, vodni tekočina ne odteče iz oči pravilno. Tlak v očesu, Zato, gradi brez bolečin in brez simptomov. Furthermore, Kot že omenjeno, ker je zaradi izgube vida Poleg tegaa strani (periferno), ljudje ponavadi ne zavedajo problema, dokler izguba posega v njihove centralne vizualno.

Normalna napetost (tlak) glavkom ali nizke napetosti glavkoma so variante primarnih kroničnih glavkom odprtega zakotja, ki se priznavajo pogosteje kot v preteklosti. Ta vrsta glavkoma je mislil, da je zaradi zmanjšanega dotoka krvi v vidnega živca. Ta pogoj je značilno postopno poškodbe vidnega živca, in izguba perifernega vida (vidnega polja) kljub očesni tlak v normalnem razponu ali celo nižja kot normalno. Ta vrsta glavkoma se lahko diagnozo ponavljajoče preglede, ki jih očesni zdravnik za odkrivanje poškodbe živčevja ali vidnega polja, izgubo.

Prirojene (infantile) glavkoma je razmeroma redek, podedovala vrsto glavkoma odprtega zakotja. V ta pogoj, porečje ni pravilno oblikovani pred rojstvom. To ima za posledico povišan tlak v očesu, ki lahko privede do izgube vida, poškodbe vidnega živca, pa tudi razširjeni oči. Vsake oči imajo svojega majhnega otroka poveča v odziv na zvišan očesni tlak, ker je bolj upogljiva kot oko odraslih. Zgodnja diagnoza in zdravljenje z zdravili in / ali operacijo, ki ji bodo ti dojenčkov in otrok do ohranitve njihove oči.

Sekundarni glavkom odprtega zakotja je druga vrsta glavkom odprtega zakotja. Rezultat tega je lahko iz oči (očesni) škode, čeprav se je zgodila pred mnogimi leti. Drugi vzroki sekundarnega glavkoma so vnetje šarenice oči (iritis), diabetes, sive mrene, ali v steroidov občutljivih posameznikih, uporaba aktualnih (kapljice) ali sistemsko (ustni ali vbrizga) steroidov (kortizon). To je lahko povezano tudi z mrežnice ali mrežnične vene ali zapora. (Mrežnica je plast, da linije znotraj očesnega ozadja.) Zdravljenja sekundarno odprtega zakotja glaucomas razlikujejo, glede na vzrok.

Pigmentnim glavkomom je vrsta sekundarnega glavkoma, ki je pogostejša pri mlajših moških. V ta pogoj, iz razlogov, ki še ne razumejo, zrnca odstranite pigment iz iris, ki je obarvanega dela očesa. Te granule lahko nato blok trabekularno meshwork, , ki, kot je navedeno zgoraj, je ključni element v drenažni sistem za oči. Končno, blokirana drenažni sistem vodi do zvišanega očesnega tlaka, ki ima za posledico poškodbe vidnega živca.

Eksfoliativna glavkoma (pseudoexfoliation) je druga vrsta glavkoma, ki se lahko pojavijo bodisi z odprto ali zaprto kotov. Ta vrsta glavkoma je značilno vlog listnatega materiala na sprednjo površino leče (sprednja kapsula) in v kotu očesa. Kopičenje te snovi v kotu je verjel, da blokira drenažni sistem za oko in dvig očesni pritisk. Čeprav lahko ta vrsta glavkoma se pojavljajo v vseh prebivalcev, to je bolj pogosta pri starejših in skandinavskega porekla. To je pred kratkim pokazalo, da so pogosto povezana z izgubo sluha pri starejših ljudeh.

Angle zaprtju glavkom

Angle zaprtju glavkom je manj pogosta oblika glavkoma v zahodnem svetu, vendar je zelo pogost v Aziji. Angle zaprtju glavkom je lahko akutna ali kronična. Pogost element v obeh je, da postane del ali vse drenažne kota anatomsko zaprto, tako, da vodni tekočine v očesu ne more niti doseči v celoti ali delno trabekularno meshwork. V akutni glavkom kot zaprtju, bolnika očesnega tlaka, ki običajno je normalno, Lahko greš gor zelo nenadno (akutno). To nenadno povečanje tlaka se pojavi, ker postane drenažo kot zaprte in bloki off vse odtočnih kanalov. Ta vrsta glavkoma lahko nastane, če učenec širi (širi ali poveča). Kot rezultat, periferni rob šarenice lahko postane zvezan z njegovimi roženice zaplembo, kar povzroča odvajanje kota, da zaprete. Tako, problem pri glavkomu kota zaprtju so težave z dostopom iz oči tekočine na drenažni sistem (trabekularno meshwork). V nasprotju, spomnimo, da je problem v glavkom odprtega zakotja je zamašitev v drenažni sistem sam. Pri kronični glavkom odprtega zakotja, deli odvodnjavanja kota postane zaprt v daljšem časovnem obdobju. Ker je vedno več področjih postala zaprta, tlak v očesu zviša, pogosto več mesecev ali let.

Ljudje z majhnimi očmi, so nagnjeni k razvoju kota zaprtju glavkom, ker imajo ponavadi ozke kote drenaža. Majhne oči niso očitni iz videza, vendar pa se lahko meri z očesni zdravnik. Tako, posamezniki, ki so daljnoviden ali azijskega rodu so lahko luknjice, ozki koti drenaža, in povečano tveganje za razvoj kota zaprtju glavkom. Poleg tega, ta pogoj je lahko akutno sproži zdravil, ki lahko širijo učencev. Te snovi lahko najdemo v nekaterih kapljice, hladno sredstva, citalopram (Celexa), topiramata (Topamax), ali obliži se uporabljajo za preprečevanje Morska bolezen. To stanje se lahko pojavi tudi spontano v temnem prostoru ali kino, učenci, ki se samodejno širi, da naj v več svetlobe. Včasih, Zato, ljudi, z ozkimi koti so podani kapljice, da obdržijo svoje učence mala. (Glej podpoglavje o parasympathomimetic agentov.)

Napad akutnega glavkoma kota zaprtju so lahko povezane s hudo bolečino oči in glavobol, rdeča (vneta) oči, slabost, bruhanje, in zamegljen vid. Poleg tega, visok očesni tlak povzroči otekanje roženice (edem), ki povzroča, da bolnik videti haloes okrog luči. Včasih, akutni glavkom zdravimo s peroralnih zaviralcev karboanhidraze. (Glej podpoglavje o teh zdravil.) Napad akutnega glavkoma, Vendar pa, ponavadi zamenja operaciji oči. V tej operaciji, Zdravnik naredi majhno luknjo v šarenici z laserjem (laser iridotomy) da bi tekočine, ki začenjajo se izlivajo v svoji običajni poti odtok.