Medicine


Katere bolezni in stanja lahko povzročijo bolečine v gležnju, in kako se z njimi ravna?

Vnetne vrste artritisa (vnetje skupnih) , ki lahko vključujejo gležnja področju vključujejo revmatoidni artritis, reaktivni artritis, uričnim artritisom, ankilozirajoči spondilitis, and psoriatic arthritis, med drugim. So na splošno ne povzročijo škode travme in postopen razvoj. Te vrste artritisa so povezani z bolečino, otekanje, togost, rdečina, in toplino v vključeno površino. Te bolezni imajo vsak edinstven upravljanja, kot je opisano na drugem mestu. Za dodatne informacije, se obrnite na naslednje člene: Revmatoidni artritis, Reaktivni artritis, Protin, Ankilozirajoči spondilitis, and Psorin psoriatičnim artritisom

Drugi pogoji gležnja, ki lahko povzročijo bolečine v gležnju vključujejo Zastopalni tunel sindrom. To je posledica živec na gleženj kot živec prehaja v skladu z običajnimi podporno skupino, ki obdaja gleženj pozval Pregibač retinaculum. Zastopalni tunel sindrom je opisana drugje. Za dodatne informacije, preberite Zastopalni Tunnel Syndrome članek.

Vnetja gležnja so redke. Ti se najpogosteje pojavijo kot posledica bakterij, ki se vnašajo gležnja skozi vbode in travm. Prav pride tudi z razčlenitvijo na koži nad gležnji zaradi razjede ali odrgnine. Bolniki z okvarjenim imunskim sistemom, kot so tiste z AIDS, ali drugih imunskih bolezni, so na povečano tveganje za okužbe v sklepih, vključno gležnja. Prav tako, bolnikih s sladkorno boleznijo ali tiste, ki jemljejo zdravila, kortizon imajo večje tveganje za bakterijske okužbe sklepov. Bakterijske okužbe skupno resni in zahtevajo drenažo in antibiotiki, navadno intravenozno.

Možno je razviti virusnih okužb gležnja sklepov. V posameznih skupnih, kot gležnja, to se najpogosteje pojavlja pri otrocih in se imenuje “strupene sinovitis.” To povzroči začasno vnetje sklepov in se lahko najprej opazili kot subtilno šepanje pri otroku. To je benigna in rešuje na lastno le simptomatsko zdravljenje, kot Acetaminofen (Tylenol), za lajšanje bolečine.