Medicine


Kaj je ankilozirajoči spondilitis?

Ankilozirajoči spondilitis je oblika kronično vnetje hrbtenice in sakroiliakalnih sklepov. Sakroiliakalnih sklepov se nahajajo v spodnjem delu hrbta, kjer križnice (kosti neposredno nad tailbone) izpolnjuje iliakalnih kosti (kosti na obeh straneh zgornjega zadnjice). Kronično vnetje na teh področjih povzroča bolečino in togost v in okoli hrbtenice. Sčasoma, kronično vnetje hrbtenice (spondilitisom) lahko vodi do popolne cementiranje skupaj (Združitev) od vretenc, proces, imenovan ankylosis. Ankylosis povzroči izgubo mobilnosti hrbtenice.

Ankilozirajoči spondilitis je tudi sistemska bolezen, kar pomeni, da lahko vpliva na druga tkiva po celem telesu. Zato, lahko povzroči vnetje ali poškodbo ostalih sklepih stran od hrbtenice, kakor tudi na druge organe, kot oči, srce, pljuča, in ledvice. Ankilozirajoči spondilitis delnice veliko značilnosti z več drugimi artritisom pogoji, kot psoriatičnim artritisom, reaktivni artritis, in artritis povezanih s Crohnovo boleznijo in ulceroznim kolitisom. Vsaka od teh artritisu lahko povzroči bolezen in vnetje v hrbtenici, drugih sklepih, oči, kožo, usta, in različnih organih. Glede na njihove podobnosti in nagnjenosti k povzroči vnetje hrbtenice, ti pogoji so označeni s skupnim imenom “spondyloarthropathies.” Ankilozirajoči spondilitis velja za eno od številnih revmatičnih bolezni, saj lahko povzročijo simptome, ki vključujejo mišic in sklepov.

Ankilozirajoči spondilitis je dva-do trikrat pogostejša pri moških kot pri ženskah. Pri ženskah, spoji stran od hrbtenice, so pogosteje prizadeti kot pri moških. Ankilozirajoči spondilitis prizadene vse starostne skupine, vključno z otroki. Najpogostejša starost po nastopu simptomov, je v drugem in tretjem desetletij življenja.

Ankilozirajoči spondilitis

* Ankilozirajoči spondilitis spada v skupino artritisa pogojev, ki ponavadi povzroči kronično vnetje hrbtenice (spondyloarthropathies).
* Ankilozirajoči spondilitis prizadene moške dva-do trikrat pogosteje kot ženske.
* Ankilozirajoči spondilitis je vzrok za bolečine v hrbtu pri mladostnikih in mladih odraslih.
* Nagnjenost k razvoju ankilozirajoči spondilitis je podedoval gensko.
* HLA-B27 gena lahko zaznamo v krvi večina bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom.
* Ankilozirajoči spondilitis lahko vpliva tudi na oči, srce, pljuča, in občasno ledvice.
* Optimalno zdravljenje ankilozirajoči spondilitis vključuje zdravila, ki zmanjšujejo vnetje in zavirajo imunitete, fizikalne terapije, in uresničevanje.