Medicine


Kaj so ankilozirajoči spondilitis simptomi?

Simptomi ankilozirajoči spondilitis se nanašajo na vnetje hrbtenice, spoji, in drugih organih. Utrujenost je pogost simptom, povezanih z aktivnim vnetjem. Vnetje hrbtenice povzroča bolečine in otrdelost v križu, zgornjem območju zadnjice, vratu, in v preostalem delu hrbtenice. Pojava bolečine in togost je običajno postopno in postopoma poslabšuje mesecev. Občasno, nastopom je hitra in intenzivna. Simptomi bolečina in okorelost so pogosto slabši zjutraj ali po daljšem obdobju neaktivnosti. Bolečina in okorelost so pogosto zmanjšajo z gibanja, toplote, in topel tuš, zjutraj. Ker ankilozirajoči spondilitis pogosto prizadene mladostnikih, pojav bolečin v križu je včasih nepravilno pripisan k športnih poškodb pri mlajših bolnikih.

Tisti, ki imajo kronične, hudo vnetje hrbtenice se lahko razvije popolno zlitje koščen za hrbtenico (ankylosis). Ko prevlek, bolečine v hrbtenici izgine, ampak prizadetega posameznika je popolna izguba mobilnost hrbtenice. Ti taljeni bodice so še posebej krhke in ranljive za poškodbe (zloma) če so vključeni v travm, kot so nesreče na motorna vozila. Nenaden pojav bolečine in mobilnosti na področju hrbtenice teh bolnikih lahko kažejo prelom kosti. Spodnji vratu (vratne hrbtenice,) je najpogostejši prostor za take zlome.

Kronična spondilitisom in ankylosis vzrok naj ukrivljenosti zgornjega dela trupa (prsne hrbtenice), ki omejuje dihanje zmogljivosti. Spondilitisom lahko vpliva tudi na področja, kjer rebra pritrdite na zgornji del hrbtenice, nadalje omejuje pljučne zmogljivosti. Ankilozirajoči spondilitis lahko povzroči vnetje in brazgotinjenje pljuč, povzroča kašelj in oteženo dihanje, predvsem z vadbo in okužbami. Zato, oteženo dihanje je lahko resen zaplet ankilozirajoči spondilitis.

Ljudje z ankilozirajočim spondilitisom so lahko tudi artritis v sklepih, razen hrbtenice. Ta funkcija se pojavlja pogosteje pri ženskah. Bolniki lahko bolečine, togost, toplote, otekanje, toploto, in / ali rdečina v sklepih, kot so boki, kolena, in gležnjev. Občasno, malih sklepov prstov lahko postane vneto ali “klobasa” oblike. Vnetje se lahko pojavi v hrustanca okoli prsnico (costochondritis) kot tudi v kit, kjer mišice pripisujejo kosti (tendinitis) in v ligament priloge kosti. Nekateri ljudje s to boleznijo razvije Ahil tendinitis, povzroča bolečine in togost v zadnjem delu pete, še posebej, če potiskanje off z nogo pri hoji po stopnicah. Vnetje tkiva na dnu strani stopala, plantarna fasciitis, je pogosta pri ljudeh z ankilozirajočim spondilitisom.

Drugih telesnih delov, ki jih ankilozirajoči spondilitis vključujejo oči, srce, in ledvice. Bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom lahko razvije vnetje šarenice (iritis), obarvani del očesa. Iritis je značilna rdečina in bolečina v očesu, še posebej, če gledamo na svetli luči. Ponavljajoči se napadi iritis bi vplival niti oči. Poleg iris, ciliarnik in horioidnega za oko lahko vnetja; to se imenuje uveitis. Iritis in uveitis lahko resne zaplete ankilozirajoči spondilitis, ki lahko poškoduje oči in slabše vidijo in lahko zahtevajo oko strokovnjaka (Oftalmolog) nujno oskrbo. Posebne obdelave za resno vnetje oči so obravnavani v obravnavo oddelku spodaj. (Treba je opozoriti, da lahko iritis in vnetje hrbtenice se pojavljajo v drugih oblikah artritisa, kot so reaktivni artritis [prej znana kot sindrom Reiter's], psoriatičnim artritisom, in artritis vnetno črevesno boleznijo.)

Redek zaplet ankilozirajoči spondilitis vključuje brazgotinjenje električne srce sistema, povzroča nenormalno počasen srčni utrip (besedilu srčni blok). Srčni spodbujevalnik morda potrebno pri teh bolnikih za vzdrževanje primernega srčnega utripa in izhod. V drugih, del aorte, ki je najbližje srcu, lahko postane vneto, posledico puščanje aortne zaklopke. V tem primeru, bolnikih lahko razvijejo težave z dihanjem, omotica, in srčno popuščanje.

Napredno spondilitis lahko privede do vlog material beljakovine, imenovane amiloida v ledvicah, kar povzroči odpoved ledvic. Progresivna bolezen ledvic lahko pripelje do kronične utrujenosti in slabost in lahko zahtevajo odstranitev odpadkov, pridobljenih izdelkov v krvi s filtriranjem stroj (dializo).