Medicine


Kako je ankilozirajoči spondilitis diagnoza?

Diagnozo ankilozirajoči spondilitis, temelji na oceni bolnikove simptome, fizični pregled, X-ray ugotovitve, in krvne teste. Togost, bolečina, in zmanjšala obseg gibanja v hrbtenici so značilne vnetne bolečine v hrbtu z ankilozirajočim spondilitisom. Simptomi vključujejo bolečine in zjutraj togost hrbtenice in sakralnih območja z ali brez, ki spremljajo vnetje v drugih sklepih, kite, in organov. Zgodnji simptomi ankilozirajoči spondilitis je lahko zelo varljiv, kot togost in bolečine v križu je mogoče videti v mnogih drugih pogojev,. Pomembna je lahko zlasti subtilna pri ženskah, , ki so ponavadi (čeprav ne vedno) so bolj blage hrbtenice sodelovanje. Leta gredo lahko pred diagnozo ankilozirajoči spondilitis je celo mnenja.

Izpit se lahko dokaže, znake vnetja in zmanjšala obseg gibanja sklepov. To je lahko še posebej očitno v hrbtenici. Fleksibilnost križu in / ali vratu je mogoče zmanjšati. Obstaja lahko nežnost sakroiliakalnih sklepov zgornjega zadnjice. Razširitev prsnega koša s polno dihanje je lahko omejena zaradi togosti stene prsnega koša. Hudo lahko prizadeti ljudje so sključena drža. Vnetje oči lahko ocenil zdravnik z oftalmoskopa.

Nadaljnje namige, da diagnoza, ki jih je predlagala nepravilnosti X-ray za hrbtenico in prisotnost genskih označevalec HLA-B27, ki jih je krvni test. Drugi testi krvi lahko priča o vnetja v telesu. Na primer:, krvni test imenovan hitrosti sedimentacije je nespecifični pokazatelj vnetja po vsem telesu in je pogosto povišana pri vnetnih bolezni, kot so ankilozirajoči spondilitis. Urina se pogosto dogaja, da iščejo spremljajo nenormalnosti na ledvicah, pa tudi za izključitev ledvic pogojev, ki lahko povzroči bolečine v hrbtu, ki posnema ankilozirajoči spondilitis. Bolniki so tudi ovrednotijo istočasno na simptome in znake drugih sorodnih spondyloarthropathies, , kot je luskavica, Spolne bolezni, grižo (reaktivni artritis ali bolezni Reiter's), in vnetne črevesne bolezni (ulcerozni kolitis ali Crohnovo bolezen).