Medicine


Kaj je zdravljenje spondilolisteze?

Začetno zdravljenje za spondilolisteze zastarelo, in na podlagi simptomov.

* Kratko obdobje počitka ali dejavnosti izogibanja, kot so dviganje in upogibanje in atletiko lahko pomaga zmanjšati simptome.

* Fizikalna terapija lahko pomaga povečati gibljivost ledvenega dela hrbtenice in pregibači noge, pa tudi krepitvi temeljnih trebušne mišice.

* Protivnetna zdravila lahko pomagajo zmanjšati bolečino tako, da zmanjšuje vnetje mišic in živcev.

* Bolniki z bolečino, odrevenelost in mravljinčenje v nogah, lahko koristi epiduralni steroidov (kortizon) injiciranje.

* Bolniki z isthmic spondilolisteze lahko izkoristijo hiperekstenzija naramnicami. Ta se razteza ledvene hrbtenice združitev teh dveh delov kosti na napako med seboj in lahko dovolijo, da za zdravljenje, da se pojavljajo.

Pri bolnikih, pri katerih simptomi ne bo povečala s konzervativno kirurgijo zdravljenje se lahko možnost. Vrsto operacije temelji na vrsti spondilolisteze. Bolniki z isthmic spondilolisteze lahko izkoristijo popravila napako del vretenca, ali Pars popravilo. Če MRI ali PET scan pokaže, da je kost aktivna na mestu napaka je bolj verjetno, da se pozdravi z popravila pars. To vključuje odstranitev vseh brazgotin od napake in dajanje nekaterih kostnega presadka na območju, ki mu sledi namestitev vijakov čez napake.

Če so simptomi v nogah, lahko operacijo vključuje tlaka, da ustvarite več prostora za korenine živca izstopati. Ta je pogosto v kombinaciji s fuzijo, ki se izvede bodisi z ali brez vijakov, ki drži kosti skupaj. V nekaterih primerih so vretenca preselil nazaj v normalnem položaju pred izvedbo fuzije, , v drugih pa vretenca taljeni, kjer so po slip. Obstaja nekaj povečano tveganje za poškodbe živca z gibljivimi vretenca nazaj v normalnem položaju.