Medicine


Uvod v Anksioznost

Anksioznost

Generalizirano anksiozno motnjo (ali GAD) je značilna pretirana, pretiran strah in skrbeti o vsakdanjih dogodkih življenja brez očitnih razlogov za skrbi. Ljudje s simptomi generalizirane anksiozne motnje ponavadi vedno pričakujemo, nesreče in ne more ustaviti zaskrbljujoče o zdravju, denar, družina, delo, ali šola. Pri ljudeh z GAD, skrbi pogosto nerealne ali nesorazmerna za stanje. Vsakdanje življenje postane stalnem stanju skrbi, strah, in strah. Sčasoma, tesnoba tako dominira osebe misleč, da ovira vsakodnevno delovanje, vključno z delom, šola, družbene dejavnosti, in razmerja.

Kakšni so simptomi GAD?

GAD vpliva na način, oseba misli, vendar lahko strah povzroči telesne simptome, kot tudi. Simptomi GAD lahko vključujejo:

* Prekomerno, stalne skrbi in napetosti
* Nerealna zaradi težav
* Nemirnost ali občutek, da “Oster”
* Razdražljivost
* Napetost mišic
* Glavoboli
* Potenje
* Težave s koncentracijo
* Slabost
* Treba iti na stranišče pogosto
* Utrujenost
* Težave, ki spadajo ali se zadržujejo spanec
* Tresenje
* Da bi z lahkoto zdrznil

Poleg tega, ljudje z GAD imajo pogosto druge anksioznih motenj (kot so panično motnjo, obsesivno-kompulzivno motnjo, in fobije), trpijo zaradi depresije, in / ali zlorabe drog ali alkohola.

Kaj povzroča GAD?

Natančen vzrok za GAD ni v celoti znana, ampak več dejavnikov — vključno z genetiko, možganske celice in okolje poudarja — Zdi se, da prispevajo k njenemu razvoju.

* Genetika: Nekatere raziskave kažejo, da družinsko anamnezo igra na večjo verjetnost, da bo oseba, ki razvije GAD. To pomeni, da je nagnjenost k razvoju GAD, se lahko prenesejo v družinah.
* Brain kemije: GAD je bilo povezano z nenormalne ravni nekaterih nevrotransmiterjev v možganih. Nevrotransmiterji so posebne kemične glasnike, ki pomagajo premakniti podatke iz živčne celice do živčne celice. Če nevrotransmiterji so v ravnotežju, sporočila, ne more priti skozi možgane pravilno. To lahko spremeni način, kako možgani reagira v določenih situacijah, vodijo k anksioznosti.
* Okoljski dejavniki: Travma in stresnih dogodkov, kot je zloraba, smrt ljubljene, razvezo zakonske zveze, zamenjavi delovnega mesta ali šole, lahko privede do GAD. GAD lahko poslabšajo v času stresa. Uporaba in umika iz zasvojenost, vključno z alkoholom, kofein, in nikotina, Prav tako lahko poslabša anksioznost.

Kako pogosta je GAD?

O 4 milijonov odraslih Američanov trpi GAD med letom. Največkrat se začne v otroštvu ali adolescenci, vendar se lahko začne v odrasli dobi. Zato je pogostejša pri ženskah kot pri moških.

Kako se GAD diagnozo?

Če simptomi GAD so prisotni, Zdravnik se bo začel ocenjevanje s postavljanjem vprašanj o svojem zdravstvenem zgodovine in opravlja fizični pregled. Čeprav ni laboratorijske preiskave, ki izrecno diagnosticiranju anksioznimi motnjami, Zdravnik lahko uporabijo različne teste, da iščejo fizične bolezni kot vzrok simptomov.

Zdravnik utemeljuje svojo diagnozo GAD ob poročilih o intenzivnosti in trajanja simptomov — vključno s kakršnimi koli težave z delovanjem, ki jih povzroča simptomov. Zdravnik nato ugotovi, če se znaki bolezni in stopnjo disfunkcije kažejo posebnega anksiozne motnje. GAD je diagnosticirana, če simptomi so prisotni že več dni kot ne v obdobju vsaj šest mesecev. Simptomi se mora tudi moti vsakdanje življenje, , kot ste jo povzroča zamuditi službo ali v šolo.

Kako se obravnava GAD?

Če ne telesno boleznijo se ugotovi, boste lahko iz psihiatra ali psihologa, mentalno zdravje, ki so posebej usposobljeni za diagnosticiranje in zdravljenje duševnih bolezni, kot so GAD. Zdravljenje GAD največkrat vključuje kombinacijo terapijo zdravil in kognitivne-vedenjske.

* Medication: Droge so na voljo za zdravljenje GAD in se lahko še posebej koristno za ljudi, katerih anksioznost ovira vsakodnevno delovanje. Zdravila najpogosteje uporabljeni za zdravljenje GAD v kratkoročnih iz razreda zdravil imenovanih benzodiazepini. Ta zdravila se včasih imenujejo “pomirjevala,” saj ne boste občutek miren in sproščen. Delajo z zmanjšanjem telesne simptome GAD, kot so napetost v mišicah in nemir. Skupno benzodiazepini vključujejo Xanax, Librium, Valium in Ativan. Antidepresivi, kot Paxil, Effexor, Prozac, Lexapro, in Zoloft, se uporabljajo tudi za zdravljenje GAD. Ti antidepresivi lahko traja nekaj tednov, da začne delati, ampak oni so bolj primerni za dolgotrajno zdravljenje GAD.
* Kognitivna-vedenjska terapija: Ljudje, ki trpijo za anksioznimi motnjami pogosteje sodelujejo v tovrstno zdravljenje, , v kateri boste naučili prepoznati in spremeniti miselne vzorce in vedenje, ki povzroči občutke tesnobe. Ta vrsta zdravljenja prispeva k omejevanju izkrivljeno mišljenje, da pogledate na skrbi bolj realistično.

Poleg tega, sprostitvene tehnike, kot je globoko dihanje in biofeedback, lahko pomaga nadzirati napetost mišic, kar pogosto spremlja GAD.