Medicine


Kakšna je prognoza za aortno disekcijo?

Za aorte, ruptura, , v kateri so moteni vse tri plasti aorte, umrljivosti (smrt) stopnja do 80% bolnikov. Petdeset odstotkov teh bolnikov umre preden bolnišnici.

Za Type aortno disekcijo, smrtnost še vedno visoka, z do 30% umrljivost po operaciji.

Tip B aortno dissections, obravnavajo medicinsko, imajo začetno stopnjo propadov 10%. To se lahko primerja 30% smrtnosti, če se zdravijo kirurško.

Na splošno, Za obe vrsti aortno disekcijo, desetletno preživetje je več kot 60% .

Lahko aortno disekcijo treba preprečiti?

Kot pri vseh bolezni pri krvnih žil, je preventiva ključna. Controlling visok krvni tlak, diabetes, holesterola, in izogibanje kajenju zmanjša tveganje za vse bolezni krvnih žil. Ker je 70% pri bolnikih z aortno disekcijo imajo hipertenzijo, nadzor visok krvni tlak, en dejavnik tveganja, lahko zmanjša tveganje za te bolezni.

Vsaka bolečina v prsih se ne sme prezreti, in bi morala biti zdravstvena oskrba dostopna takoj z aktiviranjem sistema nujne medicinske pomoči in kliče 911.

Ker je lahko vzrok za bolečine v prsnem košu neznana, daje baby aspirin, da je bolnik ustrezno, kot je zagotavljanje nitroglicerin (če je bil bolnik predpisano to zdravilo za bolečine v prsnem košu)

Aortna Dissection Na kratko

* Aortno disekcijo se pojavi, ko solza pride v notranje obloge mišične stene aorte, omogoča krvi razdeliti mišice plasti aortne stene narazen.

* Simptomi aortne razkosanjem vključuje trganja ali kopiranjem bolečine v prsih, potenje, slabost, zasoplost, šibkost, ali sinkopa (omedlevica)

* Obstajata dve vrsti razkosanjem: tip je operiranim, tip B se zdravijo z medicinsko vodenje.

* Smrtnost je velika za obe vrsti aortno disekcijo.

* Zmanjševanje dejavnikov tveganja za aortno disekcijo, kot je visok krvni tlak, zvišanega holesterola, diabetes, in opustili kajenje, so ključnega pomena za preprečitev tega stanja.