Medicine


Kaj povzroča afazija?

Afazija povzroča škodo za eno ali več jezikovnih področij možganov. Veliko krat, vzrok za poškodbo možganov je možgansko kap. Kap se pojavi, ko se kri ne moreta doseči del možganov. Možganske celice umrejo, če ne prejemajo normalne oskrbe krvi, , ki prenaša kisik in pomembnih hranil. Drugi vzroki poškodb možganov, so hude udarce v glavo, možganskih tumorjev, možganov okužbe, in druge pogoje, ki vplivajo na možgane.

Kdo je afazija?

Vsakdo lahko pridobi afazija, vključno z otroki, vendar je večina ljudi, ki so afazije so srednjih let ali starejši. Moški in ženske so enako prizadeti. Po navedbah National Association Aphasia, približno 80,000 posamezniki pridobijo afazija vsako leto od kapi. Približno milijon ljudi, v Združenih državah Amerike imajo trenutno afazija.

Kaj je afazija?

Afazija je motnja, ki nastane zaradi poškodbe dele možganov, ki so odgovorni za jezik. Za večino ljudi, To so področja, na levi strani (polobli) v možganih. Aphasia ponavadi pojavi nenadoma, pogosto kot posledica poškodbe glave ali možganske kapi, ampak lahko tudi razvije počasi,, kot v primeru možganskega tumorja, okužbo, ali demenco. Motnja ovira izražanje in razumevanje jezika kot tudi branje in pisanje. Aphasia co-lahko pride z govornimi motnjami, kot so disartrija ali apraksijo govora, kar je tudi posledica poškodbe možganov.