Medicin


Vilka är symptomen och tecken på perifer artärsjukdom?

Ungefär hälften av personer med perifer artärsjukdom inte upplever några symtom. För patienter med symptom, De vanligaste symtomen är claudicatio intermittens och smärta i vila.

* Claudicatio intermittens – Claudicatio intermittens hänvisar till smärta eller kramper i armar eller ben som sker med motion och avtar med vila. Svårighetsgrad och lokalisering av smärtan av claudicatio intermittens variera beroende på plats och omfattning för blockering av de inblandade artär. Den vanligaste placeringen av claudicatio intermittens är vadmuskeln. Smärtan i vadmuskeln sker bara under träning såsom promenader, och smärtan ökar stadigt med fortsatte att gå tills patienten har att sluta på grund av outhärdlig smärta. Då smärtan snabbt avtar vid vila. Claudicatio intermittens kan påverka ett eller båda benen.

* Smärta i vila – Smärta i vila uppstår när artärocklusion är så kritisk att det inte finns tillräckligt med blod och syre till de nedre extremiteterna även vid vila. Smärtan påverkar normalt fötter, är vanligtvis allvarliga, och sker på natten när patienten tar ett ryggläge (liggande, uppåt).

Andra symtom och tecken på perifer artärsjukdom inkludera:

* Domningar i armar och ben

* Svaghet och atrofi (minskade storlek och styrka) av vadmuskeln

* En känsla av kyla i ben eller fötter

* Förändringar i färg av fötter; fötter blekna när de upphöjs, och vrid mörka röda i beroendeställning

* Håravfall över dorsum av fötter och förtjockning av tånaglar

* Smärtsamma sår och / eller kallbrand i vävnaden där det finns kritisk ischemi; vanligen i tårna.