Medicin


Vilka är de stadier av atopisk dermatit?

Atopisk dermatit drabbar varje barn på olika sätt, både i fråga om debut och svårighetsgrad av symtomen. Hos spädbarn, atopisk dermatit börjar vanligtvis runt 6 till 12 veckors ålder. Det kan först visas runt kinder och haka som en ojämn ansiktet utslag, som kan utvecklas till röd, skalning, sipprar hud. Huden kan bli infekterade. När barnet blir mer rörliga och börjar krypa, utsatta områden som knän och armbågar kan också påverkas. Ett spädbarn med atopiskt eksem kan vara rastlös och irriterad på grund av klåda och obehag. Många spädbarn förbättras med 18 månaders ålder, även om de fortfarande större än normal risk för torr hud eller handeksem senare i livet.

I barndomen, utslagen tenderar att inträffa bakom knän och insidan av armbågarna, på sidorna av halsen, och på handlederna, fotleder, och händer. Ofta, det utslag börjar med papler som blir hårda och fjällande när repad. Huden kring läpparna kan vara inflammerade, och konstant slickar i området kan leda till små, smärtsamma sprickor. Allvarliga fall av atopisk dermatit kan påverka tillväxten, och barnet kan vara kortare än genomsnittet.

Sjukdomen kan gå i remission (sjukdomsfria perioden). Längden på en eftergift varierar, och det kan pågå i månader eller år. I vissa barn, sjukdomen blir bättre under en lång tid bara att komma tillbaka till början av puberteten när hormonerna, stress, och användning av irriterande hudvårdsprodukter eller kosmetika kan orsaka villkoret att flamma.

Även ett antal personer som utvecklat atopiskt eksem som barn upplever också symptom som vuxna, det är mindre vanligt (men möjligt) för sjukdomen att visa upp först i vuxen ålder. Mönstret hos vuxna är liknande den som ses hos barn; som är, sjukdomen kan vara omfattande eller begränsat. I vissa vuxna, bara i händer eller fötter kan påverkas och bli torr, kliande, röd, och spruckna. Sömnen och arbetsresultat kan påverkas, och långsiktig användning av läkemedel för att behandla tillståndet kan orsaka komplikationer. Vuxna med atopisk dermatit har också en benägenhet mot irriterande kontakteksem, särskilt om de är inom yrken som inbegriper ofta hand vätning, handtvätt, eller exponering för kemikalier. Vissa människor får utslag runt deras bröstvårtor. Dessa lokala symptom är svåra att behandla, och folk ofta inte berätta för sin läkare på grund av blygsamhet eller förlägenhet. Vuxna kan också utveckla grå starr som är svåra att upptäcka eftersom de orsakar inga symtom. Därför är, Läkaren kan rekommendera regelbundna synundersökningar.