Orvostudomány


Melyek a különböző glaukóma?

Sok különböző típusú glaucoma. A legtöbb, viszont, lehet osztályozni, akár nyitott zugú glaucomákban, amelyek rendszerint feltételei hosszú időtartamú (chronic), vagy zugú (zárt szög) glaucomákban, amely magában foglalja mind a hirtelen fellépő feltételek (akut) és hosszú ideig (chrokrónikus glaucomákban általában mindkét szemet érinti, de a betegség sokkal gyorsabban elért az egyik szem, mint a többi. Bevonása csak egy szem csak az, amikor a glaukóma által előidézett tényezőket, mint a korábbi sérülése, gyulladás, vagy használni szteroidok csak a szemet.

Nyitott zugú glaucoma

Elsődleges krónikus nyitott zugú glaucoma (Kényszerít) messze a leggyakoribb típusa a glaukóma. Ráadásul, gyakorisága növekszik jelentősen a korral. Ez a növekedés oka, hogy a vízelvezető rendszer fokozatosan válhat eltömődött az öregedéshez, ellenére, hogy a vízelvezető szög van nyitva. Ennek következtében, a vizes folyadék nem folyik le a szem megfelelő. A nyomás a szemben, ezért, épül fel fájdalommentesen és tünetek nélkül. Továbbá, Mint korábban említettük, mivel az ebből eredő látásvesztés indul az oldalon (perifériás), az emberek általában nincsenek tisztában a probléma, amíg a veszteséget csorbítja a központi vizuális területen.

Normál feszültség (nyomás) glaukóma, vagy zöld hályog van feszültségektől változata elsődleges krónikus nyitott zugú glaukóma, amelyek ismerik gyakrabban, mint a múltban. Ez a fajta glaukóma a gondolat, hogy mivel csökkent véráramlás a látóideg. Ez az állapot jellemző a progresszív opticus-idegek károsodása és elvesztése periférikus látás (látótér) annak ellenére, intraocularis nyomás a normál, vagy akár normális alá. Ez a típusú glaucoma lehet diagnosztizálni az ismételt vizsgálatok szerint a szem orvos észleli a idegkárosodás, vagy a látótér veszteség.

Veleszületett (gyermeteg) glaukóma egy viszonylag ritka, öröklődő formája nyitott zugú glaucoma. Ebben az állapotban, a vízgyűjtő területre nem megfelelően fejlődött a születés előtt. Ennek eredménye a fokozott nyomás a szem, amely vezethet a látásvesztés származó optikai-és idegrendszeri károsodást is, hogy a kibővített szemmel. A szem egy fiatal gyermek nagyítja válaszul a megnövekedett szemnyomás, mert ez több, mint hajlékony a szem egy felnőtt. A korai diagnózis és kezelés gyógyszert és / vagy műtét kritikus ezekben a csecsemők és gyermekek megőrizzék elől.

Másodlagos nyitott zugú glaukóma egy másik típusa a nyílt zugú glaukóma. Ez származhat a szemét (szem) kár, még akkor is, történt sok évvel ezelőtt. Egyéb okok A másodlagos glaukóma a gyulladás a szem szivárványhártyájának (iritis), cukorbetegség, szürkehályog, vagy a szteroid-érzékeny személyeknél, használata a lokális (cseppek) vagy szisztémás (szájon át vagy injekció) szteroidok (kortizon). Az is társítható retinaleválás, vagy retina véna elzáródás vagy elzáródás. (A retina a réteg, hogy a vonalak a belső részét a szem hátsó.) A kezelések a másodlagos nyílt zugú glaucomákban változhat, okától függően.

Pigment glaukóma egyfajta másodlagos glaukóma, hogy gyakoribb a fiatalabb férfiak. Ebben az állapotban, okok miatt még nem ismert, granulátum pigment leválnak a szivárványhártya, amely a színes része a szem. A granulátum, akkor elzárhatja a trabecularis kötőelemek, ami, mint említettük, kulcsfontosságú eleme a vízelvezető rendszerben a szem. Végül, A blokkolt vízelvezető rendszer vezet emelkedett szemnyomás, ami tönkreteheti a látóideg.

Hámló glaukóma (pseudoexfoliation) egy másik típusa a glaukóma, amely történhet akár nyílt vagy zárt szög. Ez a fajta glaukóma jellemzi betétek pelyhes anyag elülső felszínén a lencse (anterior kapszula) és a szög a szem. A felhalmozódás Ennek az anyagnak a szög úgy, hogy blokkolja a vízelvezető rendszer, a szem és emelje a szemnyomás. Bár az ilyen típusú glaukóma előfordulhat a lakosság bármely, sokkal elterjedtebbek idősek és a skandináv származású. A közelmúltban kimutatták, hogy gyakran jár a halláskárosodás az idősek.

Zugú glaucoma

Zugú glaukóma egy ritkább formája, glaucoma a nyugati világban, de nagyon gyakori Ázsiában. Zugú glaucoma lehet akut vagy krónikus. A közös elem az, hogy mind egy részét vagy egészét a vízelvezető szög válik anatómiailag zárt, úgy, hogy a vizes folyadék a szem nem is fér részben vagy egészben a trabecularis kötőelemek. A heveny zugú glaucoma, A beteg szemnyomás, amely általában normális, mehet akár nagyon hirtelen (akut). Ez a nyomás hirtelen emelkedése esetén, mert a vízelvezető szög lesz zárva és blokkolja le a vízelvezető csatornák. Ez a típusú glaucoma fordulhat elő, ha a tanuló kitágul (tágítja vagy nagyíthatók). Ennek eredményeképpen, A perifériás szélén a szivárványhártya válhat csomózott szemben a szaruhártya letiltási, ezáltal a vízelvezető szög bezárásához. Így, A problémát zugú glaukóma a nehéz hozzáférést, a szem folyadék a vízelvezető rendszer (trabecularis kötőelemek). Ezzel szemben, Ne feledje, hogy a probléma nyitott zugú glaukóma eltömődés a vízelvezető rendszer maga. A krónikus nyitott zugú glaucoma, részeit a vízelvezető szög lesz zárva hosszú ideig. Ahogy egyre több és több területek válnak zárt, A nyomás a szem belsejében emelkedik, Gyakran alatt hónapokban vagy években.

Az emberek kis szeme hajlamosak a fejlődő zugú glaukóma, mert általában szűk vízelvezető szögek. A kis szemét nem derül ki egyértelműen a megjelenésüket, de lehet mérni egy szem orvos. Így, az egyének, akik távollátó, illetve ázsiai származású lehet, hogy a kis szemét, szűk vízelvezető szögek, és nagyobb a kockázata a zugú glaucoma. Továbbá, ezt a feltételt is intenzívebben által kiváltott gyógyszerek, amelyek kitágítják a diákok. Ezek a szerek megtalálható bizonyos szemcsepp, nátha, citalopram (Celexa), topiramát (Topamax), vagy foltok megelőzésére használják tengeribetegség. Ez az állapot is előfordulhat spontán egy elsötétített szobában, vagy a moziban, ha a tanuló automatikusan kitágul kiadó több fényt. Néha, ezért, emberek keskeny szögben kap szemcseppet, hogy megtartsa a tanulók kis. (Lásd az alábbi szakaszban parasympathomimetic ügynökök.)

A támadás az akut zugú glaukóma járhat súlyos szem fájdalom és fejfájás, piros (gyulladt) szem, hányinger, hányás, és homályos látás. Ezen kívül, A magas szemnyomás vezet a szaruhártya duzzanata (ödéma), ami a beteg látni haloes körüli fények. Néha, akut glaukóma kezelik orális karboanhidráz gátlók. (Lásd az alábbi szakaszban ezek a gyógyszerek.) A támadás az akut glaucoma, viszont, általában oldja szemműtétek. Ebben a műveletben, az orvos tesz egy kis lyukat a írisz lézerrel (lézeres iridotomy) hogy a folyadék ismét ömlenek a szokásos csatornákon kiáramlás.